Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Colleges Vijfheerenlanden willen aandelenpakket Eneco afbouwen

Algemeen 170 keer gelezen

VIJFHEERENLANDEN • De colleges van Leerdam, Vianen en Zederik willen hun aandelen Eneco verkopen. Dat hebben ze dinsdag besloten in een gezamenlijke vergadering. De gemeenteraden moeten voor 31 oktober nog wel hun goedkeuring verlenen aan de voorgestelde afbouwstrategie. 

De colleges zijn volgens eigen zeggen tot deze keuze gekomen na een zorgvuldige afweging. Binnen de colleges van Vianen en Leerdam was het besluit unaniem, het college van Zederik kon geen unaniem besluit aan de raad voorleggen.

Belangrijke afwegingen in het collegevoorstel zijn onder andere leveringszekerheid, veiligheid en betaalbaarheid. De colleges zijn van mening dat de nationale wetgeving voldoende waarborg biedt voor het publieke belang. Zorg voor duurzame energielevering en opwekking is als voorwaarde meegegeven aan de nieuwe aandeelhouders. Naast de waarborgen zijn de colleges van mening dat Eneco een commercieel bedrijf wordt, de gemeente geen belegger is en niet (risicovol) investeert als daar geen lokaal publiek belang mee is gediend.

Jaarlijks ontvangen de drie gemeenten een dividenduitkering. De hoogte van het dividend is onzeker als er ook private eigenaren toetreden. De verkoopwaarde van de aandelen is eveneens nog onzeker. De gemeenten gaan er vanuit dat de verkoop in financieel neutraal zal verlopen. Dat wil zeggen dat de eenmalige verkoopopbrengst in ieder geval voldoende is om het verlies van dividend voor vele jaren te compenseren.

Dick Aanen

Redacteur van Het Kontakt-Culemborgse Courant (+ HK-West Betuwe en HK-Tiel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden