Afbeelding
Foto: Hans van Vrouwerf

Demissionair staatssecretaris Van Rijn in Leerdam

Algemeen 273 keer gelezen

LEERDAM • Demissionair staatssecretaris Martin van Rijn was donderdag - op Wereld Alzheimer Dag - aanwezig bij de opening van Inloop Dementie in Leerdam en bij een tegelijkertijd georganiseerde discussiemiddag met wethouders en beleidsambtenaren uit de Drechtsteden, Alblasserwaard en Vijfheerenlanden over het beleid, de plannen en uitdagingen in hun 'de-mentievriendelijke' gemeenten.

Van Rijn kreeg van Gerben Jansen van V&VN, beroepsvereniging voor verpleegkundigen en verzorgenden, het nieuwe competitieprofiel voor dementieverpleegkundigen (voorheen casemanagers dementie) overhandigd. Het nieuwe competitieprofiel was hard nodig, vanwege onder meer de toenemende vergrijzing en dus toenemende dementie. Naar verwachting zijn er in 2040 meer dan een half miljoen Nederlanders met dementie. Het zal tegen die tijd doodsoorzaak nummer één zijn in Nederland, zo verwacht het RIVM. Zo'n zeventig procent van de dementerende woont thuis en krijgen verzorging van mantelzorgers. Voor hen is er een centraal aanspreekpunt in de vorm van een casemanager dementie, nu omgedoopt tot dementieverpleegkundige. Hij of zij biedt niet alleen verzorging zoals verpleegkundigen dit doen, maar is ook een centraal aanspreekpunt en een coördinator van welzijn, behandeling en zorg.

In het aan Van Rijn overhandigde document schrijft V&VN: "Er is behoefte aan vernieuwing van casemanagement dementie, ook door vele maatschappelijke ontwikkelingen. De toenemende vergrijzing en het steeds langer thuis blijven wonen maken dat ouderen met dementie steeds meer co-morbiditeit en complexe hulpvragen ontwikkelen. Het vergt grote kennis en vaardigheden om mensen met dementie en hun cliëntsysteem goed te begeleiden gedurende het hele ziektebeloop. Daarbij dient een veelheid van professionals uit de domeinen van welzijn, behandeling, zorg en ondersteuning te worden gecoördineerd om er voor te zorgen dat de juiste zorg van de juiste persoon op het juiste moment en op de juiste manier wordt gegeven, onderling afgestemd en  geïntegreerd." Ook veranderingen in de zorgverzekeringswet vroegen om een verscherping van het competitieprofiel. 

In het profiel is bijvoorbeeld geschreven dat de dementieverpleegkundige een hbo-verpleegkundige moet zijn, die bovendien een aanvullende opleiding moet hebben gevolgd. In het donderdag aan Van Rijn overhandigde document staan verder de competities van deze professionals uitvoerig beschreven.  

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen.
100 kinderen genieten van Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen fotoserie 5 uur geleden
Afbeelding
Toegankelijk West Betuwe zoekt interactie en organiseert avond in Heukelum Nieuws 8 uur geleden
• Van radio's tot koffiezetapparaten en knuffels, alles wordt gerepareerd.
Repair Café Leerdam-Noord van start: 'Goed voor milieu én portemonnee' Nieuws 10 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden