Afbeelding
Foto: ZHZactueel.nl
brand leerdam

Brand Hoogstraat begon bij de meterkast

Algemeen 1.412 keer gelezen

LEERDAM • De brand aan de Hoogstraat in Leerdam is zaterdagavond ontstaan bij de meterkast. Dat versterkt de vermoedens dat de hennepkwekerij in het pand de oorzaak is geweest. De politie verwacht eind deze week uitsluitsel te kunnen geven.

Er is nog niemand aangehouden, maar de kans dat daar deze week verandering in komt is behoorlijk groot. Dat was tussen de regels door te horen tijdens de informatiebijeenkomst die de gemeente Leerdam maandagavond organiseerde. Zo'n 250 omwonenden waren uitgenodigd, enkele tientallen kwamen naar het Oude Posthuys.

De politie werkt met zes mensen aan de zaak, vertelde coördinator Ron van Zeggeren de aanwezigen.

Uitslaand
Brandweercommandant Jan Vermeulen vertelde over de bestrijding van de brand. "Het klinkt misschien vreemd, maar we waren blij dat de brand vrij snel uitslaand werd. Dan kan de energie namelijk weg en wordt de kans dat het vuur zich binnen verspreidt kleiner." Doordat het om een oud pand met een houten kap ging, sloegen de vlammen al snel uit het dak.

Door de omliggende panden nat te houden, kon erger voorkomen worden. Een geluk bij een ongeluk was dat het amper waaide.

Ontruimd
Ongeveer tien panden werden tijdens de brand ontruimd. Bewoners van drie panden konden niet terugkeren toen de brand rond 2.30 uur meester was. Zij hebben opvang in De Schildkamp aangeboden gekregen, maar kozen ervoor bij familie te logeren.

Pand stabiel
Er was maandagavond veel ruimte voor vragen en opmerkingen van bewoners. Die dachten vaak al vooruit. "Wanneer wordt de troep opgeruimd? Als het gaat stormen, ben ik bang dat de dakpannen van het afgebrande pand naar beneden komen." De gemeente gaf aan dat het pand stabiel genoeg is en dat de verzekeringsmaatschappij van de eigenaar aan zet is. Wethouder Teus Meijdam beloofde wel er alles aan te doen om het pand zo snel mogelijk op te knappen dan wel te slopen.

Leegstand
En: "Kan de gemeente niet meer doen aan leegstand? Dat werkt criminaliteit in de hand. En rolluiken die de hele dag dichtzitten, zoals bij het pand waar nu de brand is ontstaan, geven geen goed gevoel. De Hoogstraat had jaren geleden een slechte reputatie, als het zo doorgaat komt die tijd weer terug." Een concreet antwoord op die vraag bleef uit. Wel gaf de politie aan dat het altijd zin heeft om verdachte situaties te  melden. "We kunnen niet zomaar ergens naar binnen bij een vermoeden van een hennepkwekerij, maar als we verschillende meldingen hebben van bijvoorbeeld stank, geluid van ventilatoren en verdacht gedrag kan het openbaar ministerie toestemming geven."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen.
100 kinderen genieten van Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen fotoserie 7 uur geleden
Afbeelding
Toegankelijk West Betuwe zoekt interactie en organiseert avond in Heukelum Nieuws 10 uur geleden
• Van radio's tot koffiezetapparaten en knuffels, alles wordt gerepareerd.
Repair Café Leerdam-Noord van start: 'Goed voor milieu én portemonnee' Nieuws 12 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden