• Annette van der Plas presenteert zaterdag haar jeugdboek.
• Annette van der Plas presenteert zaterdag haar jeugdboek. Foto: aangeleverd

'Het begon echt te kriebelen'

Algemeen 378 keer gelezen

VUREN • Zaterdag presenteerde Annette van der Plas haar bijzondere jeugdboek over 'de Sunny Twins'. De eerste reacties zijn lovend.

Het kan snel gaan. Wat begon met een bezoek aan het het WO2- en Vliegeniersmuseum met groep 8 van basisschool Het Kompas, heeft inmiddels geleid tot een jeugdboek waarvan zaterdag de presentatie op het programma staat. Dat voelt ook voor Annette van der Plas zelf nog wat onwennig.

Ondanks het feit dat er een levensgrote poster van 'de Sunny Twins: De geheime schuilplaats' in de keuken geposteerd staat, beseft de 47-jarige geestelijk moeder nog maar amper dat ze nu daadwerkelijk kinderboekenschrijfster is:

"Ik denk vaak 'huh, ben ik dat eigenlijk wel?' Normaal gesproken schrijf ik adviesnota's, maar zelf een verhaal schrijven is wel wat anders." Toch kwam het schrijven van verhalen niet uit de lucht vallen. Al van jongs af aan was er die ambitie: "Ik las als kind heel veel. Ik vond het fantastisch om naar een andere wereld te kunnen vertrekken. Toen ik een jaar of acht, negen was, wilde ik ook altijd al kinderboekenschrijfster worden. Dat is nooit helemaal weggegaan."

Suus en Niek
Van der Plas recenseert jeugdboeken in diverse dagbladen en raakt daardoor geïnspireerd: "Je leest dan zoveel kwalitatief goede verhalen en kinderboeken; dat wilde ik zelf ook gaan doen. Het begon echt te kriebelen om een boek te schrijven dat iets zou toevoegen aan wat er al bestaat."

De Sunny Twins (een samentrekking van de eerste twee letters van de hoofdpersonen Suus en Niek) is het resultaat. Volgens de lovende recensies een spannend en soepel te lezen jeugdboek met diepgang over een herdenking van een piloot in de Tweede Wereldoorlog. Het boek koppelt de historie van de luchtoorlog aan een verhaal in het nu.

De schrijfster heeft bewust voor het thema 'Vrijheid' gekozen: "Ik vind het belangrijk dat kinderen weten dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. En daarbij hoort ook 'vrijheid om te zijn wie je bent'. Dat is een thema dat ik in weinig kinderboeken ben tegen gekomen. Meestal spelen kinderen die 'anders' zijn óf een bijrol, óf staan er juist de spotlights op. Ik vind het veel leuker als ze zelf een rol spelen en er gewoon bíj horen. Net als bij Niek. Hij denkt anders dan gemiddeld, maar daar plak ik geen sticker op. Met het achterliggende idee om ieder kind in zijn waarde te laten."

Vijf sterren
Uit alles blijkt dat de inwoonster van Vuren veel heeft nagedacht over haar boek en dat is ook de collega-recensenten opgevallen.

"Tot nu toe wordt het goed ontvangen. Van een literair agent kreeg het boek vijf van de vijf sterren. Daar was ik wel heel blij mee. En dat heb je ook gewoon nodig. Mensen moeten weten dat het er is", legt Van der Plas uit, terwijl ze hint naar een opvolger: "Ik sluit niet uit dat er een vervolg komt. Ideeën zijn er genoeg, daar ligt het niet aan. Ik ben nog niet begonnen, want ik wil eerst weten hoe dit boek het gaat doen. Als het kinderen blij maakt en ertoe leidt dat er meer bezoekertjes naar het museum komen, is het geslaagd."

Martin van Hemert

Freelance-redacteur Regio-Voetbal

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden