• Overal in de regio werden ondergrondse containers geplaatst.
• Overal in de regio werden ondergrondse containers geplaatst. Foto: Britta Alink

Avri: 'Weinig zakken naast containers en minder restafval'

Algemeen 305 keer gelezen

REGIO • Ruim twee maanden na de start van het 'omgekeerd afval inzamelen' zijn de eerste positieve resultaten te zien, meldt afvaldienst Avri. Het aantal zakken dat naast in plaats van in de ondergrondse containers belandt, valt volgens Avri mee.

Sinds 1 juli brengen de meeste inwoners van Regio Rivierenland hun restafval naar ondergrondse containers. Dat ging niet zonder slag of stoot, maar Avri is over het algemeen tevreden over de invoering, staat te lezen in een persbericht. 

Bijplaatsingen verminderen 
Veel inwoners waren bang voor vuilniszakken naast de ondergrondse containers oftewel bijplaatsingen, omdat mensen moeten betalen om de container te openen en omdat de pasjes in het begin niet altijd werkten.

"De grote vervuiling waar sommige inwoners bang voor waren is uitgebleven. In juli was er wel een flinke piek aan bijplaatsingen. Dit aantal wordt snel minder; van 525 bijplaatsingen in juli naar 245 in augustus. De verwachting is dat dit in de komende maanden nog minder wordt", aldus Avri. 

Stuk minder restafval
Waar het nieuwe beleid voor bedoeld is, lijkt nu al te werken: het restafval vermindert. Dat kan deels te maken hebben met de zomervakantie. In oktober zijn de cijfers harder en is er beter zicht of de dalende trend zich voortzet. Het doel is om in 2020 slechts 75 kilo restafval per inwoner per jaar over te houden om het milieu te ontlasten.   
  
Gratis grotere container
Inwoners die een kleine (140 liter) container voor plastic verpakkingen en drinkpakken hebben, kunnen deze gratis ruilen voor een grote van 240 liter. Het ruilen begint deze maand en loopt tot het eind van het jaar door. Veel inwoners hebben al een grotere container voor plastic aangevraagd. Dat kan tot eind dit jaar via www.avri.nl/container-bestellen.
 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden