Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Tour de Waal was dit jaar weer een succes; volgend jaar wordt het evenement nog groter.
• Tour de Waal was dit jaar weer een succes; volgend jaar wordt het evenement nog groter. (Foto: Lya Cattel)

App bundelt festiviteiten '75 jaar bevrijding'

  •   265 keer gelezen

REGIO • Er komt een app en een website rond de herdenking van het einde van de Tweede Wereldoorlog, in 2020 75 jaar geleden. In Rivierenland wordt dit onder andere gevierd met een XL-versie van Tour de Waal.

Tour de Waal, zes jaar geleden begonnen als eenmalig project van de inmiddels overleden kunstenares Joyce Bloem, zal zich in het jubileumjaar uitstrekken tot aan Nijmegen. Alle gemeenten aan de Waal beraden zich momenteel over de invulling.

Luchtoorlog
Er zal in elk geval veel aandacht zijn voor de luchtoorlog in dit gebied. "Ook vanuit het buitenland is hier veel belangstelling voor, nabestaanden willen graag weten wat hun familieleden hier meegemaakt hebben", weet Dikky de Bijl, werkzaam bij de gemeente West Betuwe en kwartiermaker van '75 jaar bevrijding' in de regio.

Herinneringsroutes
In de app die wordt ontwikkeld, komen onder andere herinneringsroutes te staan. Toeristische ondernemers kunnen aanhaken. Ook komt er een kalender waarop iedereen die iets organiseert zijn activiteiten kan aankondigen. Aan de app wordt een website gekoppeld, die vijf jaar in de lucht blijft. Bezoekers van de site kunnen dan weer doorklikken naar de websites van initiatiefnemers.

Tijdelijke musea
Verder is het de bedoeling dat er pop-up musea komen met spullen uit de Tweede Wereldoorlog die inwoners hopelijk bewaard hebben. Er is subsidie om deze tijdelijke musea op poten te zetten. Vanaf de jaarwisseling zullen de eerste activiteiten zichtbaar worden.

Cofinanciering
De provincie Gelderland heeft in totaal zestien miljoen euro aan cofinanciering beschikbaar gesteld voor de viering van 75 jaar vrijheid. Dat bedrag is gebaseerd op de plannen die vanuit de gemeenten naar voren zijn gebracht. "Daarvoor is dus geld gereserveerd, maar nieuwe ideeën zijn ook nog altijd welkom", zegt Dikky de Bijl. Om plannen aan te melden of voor vragen kunnen mensen bij haar terecht of bij de afdeling van hun eigen gemeente die zich bezighoudt met toerisme en recreatie.

Educatie
Naast de subsidie voor activiteiten is er een miljoen beschikbaar voor educatie. De provincie Gelderland bouwt hiervoor een aparte website.

André Bijl
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten