Afbeelding

Lingewaal, Neerijnen en Geldermalsen gingen met keurige cijfers de fusie in

Algemeen 375 keer gelezen

WEST BETUWE • De voormalige gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal zijn met een keurige bruidsschat het herindelingsbed ingestapt. Gemeente Geldermalsen nam een overschot van 2,4 miljoen mee, Neerijnen sloot het jaar 2018 af met een winst van ruim 8 ton en Lingewaal had ook haar zaakjes op orde en hield een slordige 1 miljoen euro over. West Betuwe heeft dus haar financiën prima op orde. Toch zijn er ook zorgen. 

Wethouder Govert van Bezooijen spreekt in het kader van de jaarrekeningen van de drie fusiegemeenten van "een mooie erfenis". Hij vult aan: "De financiële positie van de gemeente mag met een gerust hart robuust worden genoemd."

Toch zijn er ook uitdagingen. Op één specifiek terrein is er nadrukkelijk reden tot zorg. Het gaat hierbij om het sociale domein en daarbinnen met name de jeugdzorg. Net als in vele andere gemeenten stijgen ook in West Betuwe op dit terrein de lasten ver uit boven de inkomsten die daar vanuit het Rijk tegenover staan. Het is niet voor niets dat het college van harte een regionale 'brandbrief' richting datzelfde Rijk ondersteunt. Daarin pleiten de regiogemeenten voor een structureel hogere bijdrage. Naast de zorgen over het sociale domein voorziet het college ook grote uitgaven waar het gaat om het oplossen van het achterstallig wegenonderhoud en de uitvoering van het nieuwe beleids- en beheerplan voor de begraafplaatsen in de gemeente.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Fenne las zelfverzekerd en rustig voor.
Fenne uit Ameide wint regiofinale voorleeswedstrijd en plaatst zich voor provinciale finale Nieuws 5 uur geleden
• Joke in de opslag van de Voedselbank Vianen.
Joke is hét gezicht van Voedselbank Vianen: 'Doe dit met zóveel liefde en plezier' Nieuws 8 uur geleden
• Het eiland.
Nieuwbouwplannen op het Eiland in Leerdam krijgen vorm: drie woontorens met 126 appartementen Nieuws 19 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden