• De laslessen vinden plaats bij Demko.
• De laslessen vinden plaats bij Demko. Foto: aangeleverd

Lasschool gestart in Herwijnen

Algemeen 1.055 keer gelezen

HERWIJNEN • Herwijnen is een lasschool rijker. Demko Metaalconstructies, FlexDeployment en leerwerkbedrijf Avres hebben hiervoor de handen ineen geslagen. De school is bij uitstek geschikt voor zij-instromers, maar ook bijvoorbeeld statushouders. Deelnemers worden binnen 3 maanden opgeleid tot lassers. Daar is in de metaalbranche namelijk veel vraag naar.

Het plan om een lasschool te beginnen ontstond in een gesprek tussen Dirk-Jan Schriek van Demko en Marcel de Joode van FlexDeployment met Avres. Er werd gesproken over mogelijkheden om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan werk te krijgen. Schriek vertelt: "Sommige statushouders hebben in het land van herkomst al ervaring met lassen, maar niet met de in Nederland gangbare MIG/MAG-techniek. Hierdoor missen ze de aansluiting op de Nederlandse arbeidsmarkt. En dat terwijl er grote behoefte is aan ervaren personeel in de metaalbranche. Het wordt steeds moeilijker om gemotiveerde mensen met een opleiding en enige ervaring in het lassen te vinden."

De huidige deelnemers zijn voornamelijk statushouders afkomstig uit Syrië en Afrika, zij krijgen eerst een aantal weken les in de Nederlandse taal op het gebied van branchespecifieke woorden, begrippen, gereedschappen, veiligheid en dergelijke. Ook omgangsvormen op het werk en gedragsregels komen aan de orde. De Joode: "Aanvullend volgt dan de lasopleiding van 5 weken. De opleiding wordt afgesloten met het landelijke lasexamen NIL niveau 1. Het is de bedoeling dat de kandidaten na het behalen van het lasdiploma uitstromen naar de metaalbedrijven en daar verder opgeleid worden. Om deze stap makkelijker te maken krijgen de kandidaten aanvullend les in het voeren van sollicitatiegesprekken. Al deze onderdelen van de opleiding vinden plaats bij Demko."

Inmiddels hebben diverse metaalbedrijven interesse getoond in de opleiding. Zowel voor mensen die al bij hen werken en een extra zetje nodig hebben, als voor de kandidaten die met een diploma op zak uitstromen. Ook collega-bedrijven van Avres uit andere regio's hebben zich aangemeld. Vanwege de brede interesse is de verwachting dat het niet bij één cursus zal blijven. Meer informatie is te verkrijgen via info@demko.nl of 0418-573400.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen.
100 kinderen genieten van Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen fotoserie 15 uur geleden
Afbeelding
Toegankelijk West Betuwe zoekt interactie en organiseert avond in Heukelum Nieuws 18 uur geleden
• Van radio's tot koffiezetapparaten en knuffels, alles wordt gerepareerd.
Repair Café Leerdam-Noord van start: 'Goed voor milieu én portemonnee' Nieuws 20 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden