• Bij de nieuwe oven komt heel wat technologie kijken.
• Bij de nieuwe oven komt heel wat technologie kijken. Foto: aangeleverd

Glasfabriek Leerdam showt duurzame oven

Algemeen 2.014 keer gelezen

LEERDAM • Libbey Holland, oftewel Royal Leerdam, oftewel de glasfabriek heeft een nieuwe, veel zuiniger oven. Op 16 mei kunnen belangstellenden komen kijken en ook meepraten over duurzaamheid.

De nieuwe basisoven in de glasfabriek is inmiddels twee jaar in gebruik. Twee kleinere ovens zijn vervangen door één grotere, wat op zich al veel aardgas voor verwarming scheelt. De state of the art verbrandingstechnologie helpt ook mee om forse milieuwinst te boeken.

Spannend
"Het vervangen van de oven was een fysiek groot project, ook omdat de productie intussen gewoon door moest gaan, maar op zich niet ingewikkeld", vertelt Marco van Valburg van Libbey. "Het echt spannende deel kwam daarna pas, bij het opstarten van de warmteterugwinning. We zijn nu ruim een jaar bezig om het systeem stabiel te krijgen. Het gaat steeds beter, maar nog steeds komen we soms gekke dingen tegen. Maar ja, dat hoort erbij als je je nek uitsteekt." Het warmte-terugwinningssysteem is in de Leerdamse fabriek voor de allereerste keer ter wereld toegepast.

Milieu en gezondheid
Al met al schelen de maatregelen bijna de helft aan energie en dus CO2-uitstoot bij het smelten van het glas. Ook komt er zo'n 75 procent minder stikstof vrij. Goed voor milieu én gezondheid. Dat laatste is zeker bij de Leerdamse glasfabriek erg belangrijk. "De mensen wonen bijna tegen de fabriek aan. We hechten aan een goede relatie met de buurt", zegt Van Valburg.

Netwerk rond duurzaamheid
"Daarom willen we de omwonenden graag laten zien waar we mee bezig zijn. En ook met collega-bedrijven willen we graag informatie delen. Het zou mooi zijn als er een soort netwerk over duurzaamheid komt in de nabije omgeving."

Van Valburg vervolgt: "Wij beseffen dat wij niet de enige zijn die stappen zet, er zijn vast veel van dergelijke initiatieven. Wij vinden het belangrijk, als werkgever in de regio, als buurman en natuurlijk als leverancier van onze drinkglazen om niet alleen ons project te laten zien maar ook de ruimte te geven om andere regionale initiatieven te delen met elkaar. Niemand kan de uitdagingen op het gebied van het klimaat alleen oplosen, we hebben een gezamenlijke opdracht op regionaal, landelijk en globaal niveau."

Rondleiding
Op donderdag 16 mei staan daarom vanaf 13:00 uur de deuren van Libbey Holland aan de Lingedijk open voor betrokkenen uit het bedrijfsleven. Het event duurt tot 20:00 uur, zodat omwonenden van de fabriek na hun werk terecht kunnen. "Er is een rondleiding door onze productieruimte van tafelglas en een presentatie, met beelden vanuit de oven. Genoeg te zien dus."

Belangstellenden kunnen vragen stellen en zich aanmelden bij Marco van Valburg (mvalbu@libbey.com of 06-14495872) of Jordy Bel (jbel01@libbey.com of 06-50272445).

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden