• Bij het grondverzet zijn volgens het waterschap schadelijke stoffen in het oppervlaktewater terechtgekomen.
• Bij het grondverzet zijn volgens het waterschap schadelijke stoffen in het oppervlaktewater terechtgekomen. Foto: Janneke Boogaard

Aannemer The Dutch is zich van geen kwaad bewust

Algemeen 1.879 keer gelezen

SPIJK • Er is niets mis met de materialen die zijn gebruikt voor de wal langs het nieuwe deel van golfbaan The Dutch, zegt grondbedrijf Sent One. Mede-eigenaar Theo Witjes van Sent One is dan ook verbaasd dat de gemeente West Betuwe de werkzaamheden heeft stilgelegd.

De gemeente maakte vrijdag bekend dat uit metingen van Waterschap Rivierenland was gebleken dat het slootwater op en rond het bouwterrein ernstig vervuild was met zware metalen. Volgens Witjes is niet duidelijk waardoor die stoffen in het water terecht zijn gekomen. Ook snappen hij en de adviseurs die hij heeft geraadpleegd niet waarom het waterschap juist op die stoffen heeft getoetst. "Het verband met wat wij daar doen, is me niet duidelijk."

Onderzoeken
"We willen samen met de gemeente en met hulp van onafhankelijke bureaus onderzoeken wat er precies aan de hand is. Als er inderdaad iets misgegaan is, is dat heel vervelend en gaan we onderzoeken hoe we het op kunnen lossen", aldus Witjes.

Staalslakken
Hij bevestigt dat voor de fundering van de wal staalslakken zijn gebruikt. Dat is afvalmateriaal uit de hoogovens. "Dit wordt heel vaak toegepast in dergelijke projecten. Wij hebben daar vergunningen voor van de gemeente, en alle grondstoffen zijn gecertificeerd. We zijn al een jaar bezig in Spijk en de leveranciers zijn in die periode meermaals wezen kijken. Niemand heeft ooit gezegd dat we de regels niet goed toepasten. We zijn ons van geen kwaad bewust."

Bodemrichtlijn
In de Bodemrichtlijn van het rijk is wel opgenomen dat bij gebruik van staalslakken in zoetwatergebied het gevaar van uitspoeling van gevaarlijke stoffen aanwezig is. Aangeraden wordt om in dat geval speciaal doek toe te passen om uitspoeling te voorkomen. Dat is in Spijk niet gebeurd. "Ik heb nog nooit gehoord dat dat elders wél gebeurt", zegt Witjes.

Het waterschap gaat er nog steeds vanuit dat de aangetroffen zware metalen samenhangen met de ophoging van het terrein door Sent One. Woordvoerder Lotte Katee: "We zijn nog aan het onderzoeken hoe dit gebeurd kan zijn, maar we zoeken de oorzaak in principe bij de werkzaamheden op het terrein."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

• Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen.
100 kinderen genieten van Tik Tak Tok Paasfestijn bij MHC Vianen fotoserie 11 uur geleden
Afbeelding
Toegankelijk West Betuwe zoekt interactie en organiseert avond in Heukelum Nieuws 14 uur geleden
• Van radio's tot koffiezetapparaten en knuffels, alles wordt gerepareerd.
Repair Café Leerdam-Noord van start: 'Goed voor milieu én portemonnee' Nieuws 16 uur geleden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden