• Sybrand Buma (CDA) haalde de drugskaart van de Bommelerwaard erbij.
• Sybrand Buma (CDA) haalde de drugskaart van de Bommelerwaard erbij. Foto: Janneke Boogaard

Buma in Rivierenland: 'Vervolging drugscriminelen moet beter'

Algemeen 250 keer gelezen

REGIO • De aanpak van drugscriminaliteit komt steeds meer op het bordje van de gemeenten te liggen. Maar het strafrecht sluit daar niet goed genoeg op aan. Dat zei CDA-leider Sybrand Buma op campagnebezoek in Rivierenland.

Buma liet een grote kaart zien van het gebied, met tientallen speldenknoppen. "Helaas is dit niet de trip advisor voor de Bommelerwaard, maar de drugskaart", constateerde hij.

Drugsafval
Door provinciaal lijsttrekker Gerhard Bos gevraagd naar zijn visie op de aanpak van met name drugsafval, gaf de partijleider grif toe dat hiervoor een nieuwe landelijke regeling moet komen. "We mogen blij zijn dat bijvoorbeeld agrariërs een afvaldumping op hun terrein netjes melden. Zij mogen niet de dupe worden van de hoge kosten die het opruimen meebrengt."

Burgemeesters kwetsbaar
"Nog beter is het natuurlijk als het lukt om productielocaties op te sporen en te sluiten", vervolgde Buma. Burgemeesters hebben op dat vlak steeds meer bevoegdheden. "Tegelijk maakt hen dat kwetsbaar voor bedreigingen door criminele bendes." De onderwereld heeft steeds meer tentakels in de bovenwereld: het probleem van ondermijning. "Daar moeten we als landelijke overheid duidelijk 'nee' tegen zeggen. Vooral in het buitenland bestaat nog steeds het beeld dat in Nederland alles kan."

Rechterlijke macht
Burgemeesters voelen zich bovendien soms in de steek gelaten door de rechterlijke macht. Een burgemeester in de zaal zei: "Ik kan een drugspand sluiten, maar dan volgt vaak geen strafrechtelijke vervolging, omdat de sluiting op zich als straf gezien wordt. Maar dat is niet mijn rol." Dat had Buma vaker gehoord, net als de frustratie over het vele papierwerk voordat er daadwerkelijk actie kan worden ondernomen tegen criminelen. "We moeten de weerbaarheid van het openbaar bestuur vergroten."

Het eerste deel van het bezoek speelde zich af bij zuivelboerderij Den Eelder in Well. Buma sprak later in Beesd over verkeersveiligheid. Andere sprekers waren onder meer Gerard van den Anker, CDA-kandidaat voor de waterschapsverkiezingen uit Hedel, en Engelina van Steenbrugge (provinciaal CDA-kandidaat) uit Gameren.

• Gerard van den Anker is naast waterschapskandidaat voorzitter van de Nederlandse Fruittelers Organisatie. Hij brak een lans voor de Fruitdelta Rivierenland.
• Sybrand Buma bezocht Rivierenland in de aanloop naar de verkiezingen op 20 maart.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 18 apr, 18:46
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws 18 apr, 16:30
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden