Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Hotel aan de Linge ging in 2017 na jaren leegstand weer open.
• Hotel aan de Linge ging in 2017 na jaren leegstand weer open. (Foto: Janneke Boogaard)

Ruzie tussen eigenaar en exploitant Hotel aan de Linge

  •   5709 keer gelezen

ASPEREN/KEDICHEM • Marco en Gerda Kruger huren sinds 2017 Hotel aan de Linge in Kedichem van de familie Donker. Daarvoor exploiteerden ze vijf jaar restaurant De Kazerne in Asperen, dat van dezelfde eigenaar is. Maar van de goede verhoudingen blijft steeds minder over.

Toen de Donkers in 2016 het hotel kochten, hadden de Krugers er wel oren naar om dat te gaan exploiteren. Maar dan wilden ze stoppen met De Kazerne. Naar eigen zeggen heeft Kruger dat vanaf het begin gezegd. Omdat hij zijn huurbaas goed kende, ging hij ervan uit dat dat voldoende was.

Formeel
Maar in oktober 2017 bleek dat Bert Donker daar anders over dacht. De huur had schriftelijk opgezegd moeten worden en niet bij hem, maar bij zijn zoons Ivo en Joeri, die formeel eigenaar zijn van De Kazerne. In november 2017 ging een nieuwe huurtermijn van vijf jaar in en de eigenaars eisten dat de huurder terug zou gaan naar De Kazerne.

Kantonrechter
De kantonrechter stelde afgelopen week vast dat wel degelijk de afspraak was gemaakt dat de huur van De Kazerne zou eindigen als de Krugers het hotel in gebruik zouden nemen. Kruger was er ook terecht van uit gegaan dat Bert Donker namens zijn zoons mocht optreden, aangezien hij dat de afgelopen jaren ook vaak heeft gedaan. De Donkers hebben niet redelijk en billijk gehandeld, blijkt uit het vonnis.

Eruit werken
Kruger heeft inmiddels de conclusie getrokken dat Donker alles doet om hem het hotel uit te werken, nu Kruger het van binnen voor twee ton heeft opgeknapt.

Klagen
Naast het aanspannen van de rechtszaak over de huur van De Kazerne, maakte de eigenaar bezwaar tegen verschillende vergunningen van het hotel. De gemeente verklaarde de bezwaren ongegrond. Ook klaagde Donker bij de omgevingsdienst. Die laat desgevraagd weten: "We hebben meer dan tien controles gedaan. Het hotel voldoet volledig aan de bouwvergunning en de omgevingsvergunning brandveiligheid."

Loswal
Daarnaast loopt er nog een rechtszaak over de loswal bij het hotel, die Donker wil gebruiken voor eigen activiteiten, maar die Kruger niet kan missen als parkeerplaats voor de gasten.

Inrichting verkopen
Ook in De Kazerne heeft Kruger destijds ongeveer een ton gestoken. Hij hoopte de inrichting te verkopen aan een volgende huurder, maar Donker hield geïnteresseerden tot nu toe af. Volgens Krugers advocaat Mark-Jan Goedhart is het gebruikelijk dat een horecaondernemer een forse investering doet in een gehuurd pand: "Soms draagt de verhuurder daaraan bij. Om de investering terug te kunnen verdienen, geniet de huurder huurbescherming, in ieder geval voor de eerste vijf jaar van de huurovereenkomst."

"Gelukkig hebben we afgelopen jaar een supergoed seizoen gedraaid. Wij geven niet op", aldus Marco Kruger.

De familie Donker is niet ingegaan op verzoeken om te reageren op dit artikel.

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten