Logo hetkontakt.nl/leerdam
• De wethouders en hun echtgenotes werden in de bloemetjes gezet.
• De wethouders en hun echtgenotes werden in de bloemetjes gezet. (Foto: Etienne Hessels)

Lingewaal neemt afscheid van drie wethouders

  •   399 keer gelezen

ASPEREN • "Je krijgt het gevoel dat het afscheid nemen door blijft gaan. Maar dit is de laatste keer, dan is het echt voorbij. We halen vandaag nog wat Lingewaals sentiment op. Het voelt nog één keer als thuis komen." Zo leidde oud-gemeentesecretaris Theo Waes vrijdag het afscheid van de oud-wethouders Ed van Sambeek, Govert van Bezooijen en Griedo Bel in.

En 'thuiskomen' werd het met een stampvolle zaal vol bekenden en een serie anekdotes die voor een ontspannen sfeer zorgde. Zo ontspannen dat Loes van Ruijven zélf aan het begin van de middag de aanwezigen tot bedaren moest brengen. De oud-burgemeester wees erop dat Van Sambeek en Bezooijen ruim acht jaar en Bel zelfs meer dan twaalf jaar wethouder waren geweest.

Boeiend vak
"Het is een boeiend en uitdagend vak waar je veel vaardigheden voor nodig hebt. Het is ook een dynamische en risicovolle baan die je 24 uur per dag bezig houdt." Volgens de oud-burgemeester kan het trio tevreden zijn op wat is bereikt. "Het ging niet vanzelf, maar de resultaten spreken voor zich."

Griedo Bel – 'altijd herkenbaar aan zijn rode sjaal' – had een aantal pittige projecten onder zijn hoede. "Maar hij kreeg de meeste buikpijn van de loslopende kippen en hanen in Heukelum én de wilde zwijnen die moesten worden afgeschoten."

Buikpijndossiers
Ook Ed van Sambeek had buikpijndossiers, zoals de radartoren in Herwijnen. "Maar je zei altijd dat je vooral aan het hobbyen was, zo leuk vond je je werk. Je kleinkinderen hielden je scherp. Zeker op digitaal gebied."

Van Ruijven omschreef Govert van Bezooijen als 'een gedreven bestuurder met passie die goed kan schakelen'. "Het zijn spannende tijden voor jou. Want de CU doet mee aan de coalitie in West Betuwe. Misschien horen we op korte termijn meer."

CU-voorman Fred Temminck onthulde even later dat Van Bezooijen inderdaad wethouder wordt in de nieuwe fusiegemeente. "Het is definitief. Jij mag door als wethouder."

Gedrevenheid
Temminck was vol lof over Van Bezooijen. "Voor jou betekent 'ja' zeggen dat je er voor de volle 100 procent voor gaat, vol gedrevenheid, doorzettingsvermogen en enthousiasme. Je werd gewaardeerd om je vakmanschap en daadkracht en stond bekend als de wethouder die snel schakelt."

CDA-leidster Dittie van Zee stelde vast dat Ed van Sambeek zeer vasthoudend is. "Samen met Cor van Ooijen haalde jij me naar het CDA. Ik wilde de deur al dicht doen, maar jij zette je voet ertussen. Je paste als rooms-katholiek wonderwel tussen de hervormden en gereformeerden van boven de rivieren."

"Wat hebben we veel plezier gehad en wat hebben we hard gewerkt. Wat er ook gebeurde: jij liet je nooit uit het veld slaan. Dank voor je tomeloze inzet", aldus Van Zee die Van Sambeek een CDA-sjerp omdeed en hem uitriep tot 'mister' CDA-Lingewaal.

Kipkiller 
PvdA-er Fred Kloppenborg constateerde dat Griedo Bel een indrukwekkende lijst met taken heeft vervuld. Hij onthulde dat Bel in verkiezingstijd de PvdA-folders verspreidde. "Soms midden in de nacht, als je vrouw sliep. Inwoners werden wakker van het klepperen van de brievenbus. De volgende dag regende het klachten of er niet gestopt kon worden met die idioterie."

Ook zei Kloppenborg dat Bel maar net ontsnapt was aan de bijnaam 'de kipkiller van Heukelum'. "En je stond oneindig vaak op foto's. 'Bel schept aarde bij moerbeiboom', 'Bel opent de speeltuin'. Het ging maar door. Je was een harde werker die overal aanwezig was. We gaan je missen."

Mooiste baan
In zijn dankwoord stelde Van Bezooijen vast dat college en raad de afgelopen jaren een geweldige teamprestatie hebben neergezet. "Nu ga ik aan de slag in West Betuwe. Ik heb er zin in. Ook daar gaan we iets moois van maken."

Ed van Sambeek was dankbaar voor de - op de kop af - 25 jaar de hij als raadslid en wethouder actief is geweest. "Ik heb een geweldige tijd gehad. Naast mijn werk was dit mijn hobby."

Griedo Bel sloot af en nam daar als vanouds de tijd voor. "We zitten in blesssuretijd, maar als scheidsrechter weet ik dat je die net zo lang mag oprekken als je zelf wil." Zijn conclusie: "Het gaat soms over hobbels en kuilen, maar het wethouderschap is de mooiste baan die ik ken."

André Bijl

André Bijl
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten