Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Steeds vaker wordt drugsafval in het buitengebied gedumpt.
• Steeds vaker wordt drugsafval in het buitengebied gedumpt. (Archieffoto: Bart Meesters)

Provincie Gelderland compenseert gedupeerden drugsdumpingen

  •   186 keer gelezen

REGIO • De provincie Gelderland heeft besloten met een eigen regeling te komen om gedupeerden van drugsdumpingen te compenseren.

De provinciale fractie van de ChristenUnie stelde eerder schriftelijke vragen over de huidige situatie waarin gedupeerde grondeigenaren verkeren. Dit omdat grondeigenaren al een jaar geen beroep meer konden doen op de regeling omtrent het opruimen van drugsafval. De rekening voor het opruimen van dit drugsafval kan in de tienduizenden euro's lopen.

Tot en met het jaar 2017 konden grondeigenaren de helft van de kosten bij de provincie terugvragen, mits er aangifte was gedaan en het afval werd aangeboden voor sporenonderzoek en bemonstering om de daders te kunnen achterhalen. Nadat de regeling in 2017 afliep zijn er onderhandelingen tussen het Rijk en provincies gestart over een nieuwe regeling. Reden voor de ChristenUnie om de provincie te vragen niet langer af te wachten, maar met een eigen regeling te komen. Uit de beantwoording blijkt dat de provincie daaraan gehoor geeft.

Liever honderd procent
"Dit is goed nieuws voor iedereen die in het afgelopen jaar te maken heeft gehad met een drugsdumping en we zijn blij met deze antwoorden", zegt ChristenUnie lijsttrekker Dirk Vreugdenhil. "Maar uit de antwoorden van Gedeputeerde Staten valt op te maken dat grondeigenaren vijftig procent van de kosten gecompenseerd krijgen. Dit terwijl natuurorganisaties, boeren, landgoedeigenaren en particulieren volgens ons voor honderd procent gecompenseerd zouden moeten worden." 

Explosieve stijging
Het is daarnaast volgens Vreugdenhil nog maar de vraag of de hiervoor vrijgemaakte 255.000 euro genoeg is. "Recente cijfers van de politie laten zien dat het aantal dumpingen van drugsafval in onze regio explosief gestegen is de laatste jaren, van 25 in 2016 tot 91 in 2018. Daarom is het belangrijk dat er nu een eigen regeling is gekomen, maar we zullen dit onderwerp blijven aankaarten in de Provinciale Staten."

Janneke Boogaard
Redacteur van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Bommelerwaard
Volg @jannekeboogaard op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

HET KONTAKT OP FACEBOOK }