• Directeur Ronald van der Vlies van De Lingeborgh heeft de eerste iPads uitgereikt.
• Directeur Ronald van der Vlies van De Lingeborgh heeft de eerste iPads uitgereikt. Foto: Liesbeth Wattimury

Eerste- en tweedejaars van De Lingeborgh krijgen allemaal een iPad van school

Algemeen 419 keer gelezen

GELDERMALSEN • Iedere eerste- en tweedejaars leerling van De Lingeborgh in Geldermalsen beschikt straks over een eigen iPad. De school betaalt. 

De tablets worden in twee etappes uitgereikt op De Lingeborgh, vestiging van scholengemeenschap Lek en Linge. Eerst zijn de 299 leerlingen uit de tweede klas aan de beurt, de 281 brugklassers krijgen hun iPad dit voorjaar. De school trekt er 120.000 euro voor uit. Vier jaar geleden startte De Lingeborgh al met een pilot in twee brugklassen. Dit bleek een succes. Directeur Ronald van der Vlies: "Ze bleken duidelijk meerwaarde te hebben. Bij talen zien we dat dankzij de iPad de cijfers beter worden. En we zetten ze ook in bij technische- en bètavakken."

Dus besloot de school het iPad-gebruik schoolbreed invoeren: een apparaat voor iedere leerling in de eerste twee leerjaren, gekoppeld aan een persoonlijk account. De leerling mag de iPad vrij gebruiken, maar weet ook dat alles wordt gemonitord. "We hebben een gedragscode voor gebruik ontwikkeld", zegt de directeur. "Er kán worden meegekeken. En de docent kan alles in één keer op 'zwart' zetten."
De iPad, benadrukt Van der Vlies, dient als éxtra leermiddel en vervangt geen boeken. "We streven naar 70 procent gebruik van boeken en 30 procent iPad." Volgens hem is in deze tijd in de klas een 'device' niet meer weg te denken. "De wereld ligt voor je open. Maar dan moet je er wel mee leren omgaan. De leerlingen van nu zitten straks in een wereld met totaal andere dilemma's dan in de oude tijd. Als ze straks van school af gaan, kunnen ze met allerlei apparaten werken: smartphone, tablet, laptop en pc."

Eigenlijk hoort de overheid leerlingen in het voortgezet onderwijs van deze apparatuur te voorzien, vindt hij. "Zolang dat niet gebeurt, betalen we het uit het leermiddelenbudget. Wij geloven in gelijke kansen voor iedere leerling en willen de ouders die zich dit minder makkelijk kunnen permitteren, niet op kosten jagen."

Voordat de bestelling werd geplaatst, moest één hobbel worden genomen: hoe wordt alles verzekerd? "We zaten ermee dat de iPads mee naar huis gingen. Tot onze verrassing kwamen de leerlingen zelf met de oplossing. 'We willen hem helemaal niet mee naar huis, want dat betekent gesjouw en bovendien kan hij kapot.' Probleem de wereld uit. Nu worden alle kluisjes omgebouwd tot laadstations."

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden