• Op deze plek wil Defensie de nieuwe radartoren bouwen.
• Op deze plek wil Defensie de nieuwe radartoren bouwen. Foto: André Bijl

Raad Lingewaal niet akkoord met komst radartoren

Algemeen 705 keer gelezen

ASPEREN • De gemeenteraad van Lingewaal heeft donderdagavond unaniem geweigerd het bestemmingsplan vast te stellen dat de bouw van een radartoren in Herwijnen mogelijk maakt. Alle fracties stemden tegen de komst van de toren aan de Broekgraaf.  

Het ministerie van Defensie wil in het buitengebied van Herwijnen een nieuwe radartoren bouwen die de verouderde toren in Nieuw Milligen bij Apeldoorn vervangt en samen met de radar in het Friese Wier het Nederlandse luchtruim gaat beveiligen.

Verantwoordelijkheid
De plaatselijke politiek steekt daar – in ieder geval voorlopig – een stokje voor. "Natuurlijk gaat de verdediging van ons land ons ter harte, maar onze eerste verantwoordelijkheid ligt bij onze inwoners", zeiden meerdere woordvoerders gisteravond.  

Inwoners staken de afgelopen maanden hun vrees voor de nieuwe radartoren niet onder stoelen of banken.

Tijdens informatieavonden wezen zij op het stralingsgevaar van de radar, zeker in combinatie met de KNMI-radar die ook aan de Broekgraaf staat én de 120.000 schepen die jaarlijks over de Waal varen en die ook uitgerust zijn met radar.

Stralingsdorp
Gisteravond benadrukten diverse insprekers hun zorgen. "We zijn bang. We worden het stralingsdorp van Nederland." En: "Acht inwoners van Herwijnen lijden aan ALS, 64 keer zoveel als normaal. Straling is gevaarlijk. Raadsleden loop niet weg voor uw verantwoordelijkheid."

In een poging het tij te keren, benadrukte commodore Richard Laurijssen de noodzaak van de komst van de toren. "Ons luchtruim wordt regelmatig geschonden. Voor een goede beveiliging van vrede en welvaart is deze radar nodig."

Volgens Laurijssen voldoet de installatie aan de Nederlandse veiligheidseisen. De topofficier benadrukte dat Defensie aan de zorgen van de inwoners tegemoet wil komen door in de toekomst met hen in gesprek te blijven en alle metingen openbaar te maken.

Onduidelijkheid
Maar politiek  'Lingewaal' zwichtte niet, vond onder meer dat er te veel onduidelijkheid was over de mogelijke gevolgen van straling op langere termijn en vertikte het om het bestemmingsplan vast te stellen.

Daarbij werd niet duidelijk wat er nu gaat gebeuren. Ondermeer PvdA-voorman Fred Kloppenborg vroeg zich af hoe het nu verder moet, omdat de overheid de komst van de radartoren ook zonder goedkeuring van de gemeenteraad door kan drukken.

Wethouder Sambeek had dat antwoord niet paraat. "Ik heb geen idee wat er gaat gebeuren. Krijgen we een 'aanwijzing'? Ik weet niet hoe het proces nu verder verloopt."

Teleurgesteld
Projectleider Jongbloed van Defensie was uiterst teleurgesteld over het raadsbesluit. "We hebben zoveel moeite gedaan om goede informatie te geven. We gaan nu kijken hoe het verder moet. Of de radartoren toch nog naar Herwijnen komt? Die mogelijkheid bestaat theoretisch wel. Maar of we daartoe overgaan, moet het ministerie beoordelen."  

(later meer)

André Bijl  

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden