Afbeelding

Vertelavonden Acquoy: alles mag, als het maar echt gebeurd is

Algemeen 322 keer gelezen

ACQUOY • Ontroerend, historisch of absurdistisch: alle stijlen mogen aan bod komen in café Lingezicht in Acquoy. Enige voorwaarde is dat de verteller het verhaal zelf meegemaakt heeft.

Een verhaal vertellen op een verjaardag: Paula Smit doet het graag. "Anderen zeggen dat ik er ook goed in ben", zegt ze bescheiden.

Paulien Cornelisse
Eén van die anderen is haar dochter, die Paulien Cornelisse tipte over het talent van haar moeder. Dat leidde tot een uitnodiging van de bekende columniste en cabaretière om een verhaal te komen vertellen in Amsterdam. "Ontzettend leuk. Ik dacht: wat zou het leuk zijn om zoiets bij ons in de Betuwe te organiseren."

Blind
Behalve leuk is het initiatief voor Paula ook een vorm van bezigheidstherapie. Sinds tweeënhalf jaar is de Acquoyse volledig blind. Nu ze ook nog aan haar arm geopereerd moet worden en daardoor niet op haar fluit kan oefenen, valt het niet mee om de dagen in te vullen.

Ze deelde haar idee met dorpsgenoot Charlotte Vonk, die meteen enthousiast was en helpt met zaken die voor Paula moeilijk te regelen zijn door haar beperking.

Feestje
Eerder deze maand is er een informatieavond geweest voor belangstellenden. "Ik snap dat mensen een drempel over moeten om voor publiek een verhaal te vertellen. Acquoy is natuurlijk geen Amsterdam. We houden het zo laagdrempelig mogelijk. Het moet zijn alsof je op een feestje bent en een anekdote vertelt. Een ander kan daar weer op inhaken. Als er één schaap over de dam is... Ik heb dat laatst eens uitgeprobeerd op een verjaardag en we hadden een hele leuke avond."

Domste
Het is wel de bedoeling dat de vertelavonden enige structuur krijgen. Zo'n vijf of zes verhalen per avond, wellicht een voorgelezen dagboekfragment, en een 'snelle ronde' waarin iedereen heel kernachtig iets vertelt naar aanleiding van een centrale vraag. Bijvoorbeeld: wat is het domste dat je ooit hebt gedaan?

Jong en oud
Kandidaten worden vooraf uitgenodigd om te komen 'proefvertellen', zodat Paula en Charlotte kunnen beoordelen of het verhaal niet te lang is en een duidelijke kop en staart heeft. "Verder mag alles: ontroerend, absurdistisch. Jong en oud kan meedoen. Misschien komen er wel mooie historische verhalen uit de Betuwe naar boven. We zoeken ook nog live muziek ter onderbreking. Iets gezelligs en populairs voor op de achtergrond tijdens pauzes."

Cultuurpotje
Elk seizoen zal café Lingezicht een woensdagavond in het teken staan van deze verhalen. "De reacties tot nu toe zijn positief, ook bij de gemeente", vertelt Paula. Met Charlotte heeft ze al twee keer verteld over haar plannen in de hoop dat ze in aanmerking komen voor een bijdrage uit het cultuurpotje van de gemeente. De officiële aanvraag ging onlangs op de post. "Een bijdrage voor affiches, een website en een microfoon zou mooi zijn."

Wie meer wil weten of zich wil aanmelden als verteller of muzikant, kan vanwege de beperking van Paula het beste bellen: 06-50439053.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden