Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Jaap Jager (links) en Carolien Boogert (rechts) met een gedeelte van de keukenbrigade.
• Jaap Jager (links) en Carolien Boogert (rechts) met een gedeelte van de keukenbrigade. (Foto: Janneke Kok)

Kijkje in de keuken van Jaap Jager bij Wittenbergzorg

  •   765 keer gelezen

HAAFTEN • Sinds een half jaar heeft Wittenbergzorg een nieuwe kok: Jaap Jager. Hij zit bomvol plannen voor de keuken van het zorgcentrum in Haaften. Eerst de tafeltje dekje-service maar eens promoten.

Er zijn steeds minder zorginstellingen die over een eigen keuken beschikken. Reden: bezuinigingen. Zonde, vindt Jaap Jager. En heus niet alleen omdat het om zijn eigen brood - of zoals hij zelf zegt: "mijn passie" - gaat. Maar hij verklaart simpelweg: "De mensen in zorgcentra hebben ons land grootgemaakt, die verdienen gewoon een vers bereide, warme maaltijd elke dag." Facilitair manager Carolien Boogert van De Wittenberg stemt daarmee in. Maar zegt ook eerlijk: "Voor ons is het financieel haalbaar, omdat we zo'n honderdtwintig maaltijden per dag maken." Immers: De Wittenberg levert ook de uitbrengmaaltijden voor tafeltje dekje-service van Welzijn West Betuwe in de gemeente Neerijnen. Dagelijks zorgt het keukenteam ervoor dat deze vers bereide maaltijden, op tijd rondgebracht kunnen worden.

Die honderdtwintig maaltijden bestaan altijd uit drie gangen: soep vooraf, een gebalanceerde hoofdmaaltijd met voldoende groenten en een toetje na. Jager: "Ik probeer altijd met zo weinig mogelijk zout te koken. Bovendien houd ik desgewenst rekening met tal van diëten. Lactosebeperkt, suikervrij, natriumarm, noem het maar op." Boogert benadrukt dat de tijd dat het eten in zorgcentra of bij tafeltje dekje uitsluitend uit aardappelen, vlees en groenten bestond, allang achter de rug is. "Toch kleeft dat imago er nog wel steeds een beetje aan." Jager somt enthousiast op: "We maken natuurlijk heus wel verse stamppot, maar ook macaroni, chili con carne, bami of nasi en ik heb laatst een lekkere Hollandse paella gemaakt. Binnenkort wil ik een lekkere gemengde salade maken met gekookt ei, uitgebakken spekblokjes en gebakken aardappeltjes. Het is voor mij een uitdaging om steeds wat nieuws te verzinnen, dat vind ik echt heel leuk." Ook probeert De Wittenberg ongeveer elke maand 's avonds een themamaaltijd te organiseren in het restaurant. Dan is de maaltijd nog even wat chiquer. Of juist wat speelser. Zo staat er in oktober een buffet op de planning rondom het Leids ontzet. Dat betekent: hutspot en haring met wittebrood. Eerder was er al een voorjaarsbuffet en een speciale activiteit rondom Valentijnsdag.

Deelnemers van tafeltje dekje en bewoners van De Wittenberg kunnen zelf bepalen wat ze op hun bord krijgen. Ze krijgen één keer per week een uitgebreide menulijst, daarop kunnen ze aankruisen wat ze wanneer willen eten. Elke dag is er in elke menugang keuze uit twee varianten. En dan kunnen mensen ook nog eens aangeven of ze van hun voor- of hoofdgerecht een groot of een klein portie willen. "Het is echt maatwerk geworden door de jaren heen." Vrijwilligers van Welzijn West Betuwe brengen tussen 11:30 en 12:30 uur de maaltijden rond in de regio. Maar: ze kunnen ook aanschuiven in restaurant De Gastenhof in De Wittenberg als ze dat gezelliger vinden. Boogert: "Op deze manier wordt de maaltijd ook een moment van ontmoeting. Ook in het zorgcentrum vinden wij het belangrijk om een knusse sfeer te creëren rondom de maaltijd in onze huiskamers, dus hier staan 'de pannen' gewoon op tafel en wordt zoveel mogelijk op tafel opgeschept." Dat huiselijke, daar hecht Wittenbergzorg veel waarde aan. En dat is – naast het belang van gezonde voeding – de hoofdreden dat het zorgcentrum haar eigen keuken koestert. Jager benadrukt: "Voor veel mensen is de maaltijd het hoogtepunt van een dag, daar leven ze echt naartoe. En een keuken in zo'n instelling, dat heeft toch wel iets. Mensen ruiken het als ze langs de keuken lopen en vragen: Jaap, wat ben je vandaag aan het koken?"

Mensen die zich willen aanmelden voor tafeltje dekje, kunnen dit doen bij Welzijn West Betuwe via 0418-652371. Dan komt er een zorgcoördinator langs om eventuele specifieke wensen door te nemen.

Janneke Kok
Redactiecoördinator van Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @JannekeKok op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten