Afbeelding

Fort Asperen open met tijdelijke constructie

Algemeen 479 keer gelezen

ACQUOY • De taveerne bij Fort Asperen wordt deze en volgende zomer gerund door Leerwerkbedrijf Nieuwe Hollandse Waterlinie. Cultureel ondernemer Marcel van Kerkvoorde tekent voor de rondleidingen en expositie in het fort.

Eigenaar Staatsbosbeheer hoopte met ingang van dit seizoen een nieuwe exploitant te vinden die zowel de horeca als de cultuurhistorie als het onderhoud op zich wilde nemen. Dat blijkt meer tijd te kosten, dus is er voor deze tussenoplossing van twee jaar gekozen. Staatsbosbeheer blijft verantwoordelijk voor het onderhoud.

Leerwerkbedrijf
Het leerwerkbedrijf, ooit in het leven geroepen door ROC Rivor en Stichting KunstFort Asperen, krijgt uitvoerende taken in het onderhoud en beheer, naast de horeca.

De taveerne is sinds 15 april open van woensdag tot en met zondag. Het fortgebouw gaat 12 mei open, in eerste instantie alleen in de weekends.

Expositie
Marcel van Kerkvoorde exposeert deze zomer in het fort. De voorbereidingen daarvoor waren al in gang gezet toen Stichting KunstFort nog aan het roer stond. "Van hen hoorde ik dat er een nieuwe exploitant werd gezocht en zo ben ik in contact gekomen met Staatsbosbeheer. Ik zie deze twee jaar als een proefperiode waarin ik kan nadenken of ik daarna ook ga inschrijven op de definitieve aanbesteding", vertelt de kunstenaar en ondernemer.

Fort Vijfhuizen
Van Kerkvoorde heeft ervaring: hij exploiteert al vijftien jaar Fort Vijfhuizen, onderdeel van de Stelling van Amsterdam. "Er zijn wel flinke verschillen met Fort Asperen. Vijfhuizen is helemaal gerestaureerd en er zitten geen vleermuizen, dus we zijn het hele jaar open. Er zit ook een uitgebreidere horecabestemming op en we verhuren een deel van het fort. Maar ook in Asperen zie ik zeker mogelijkheden. Het ligt heel centraal en er is veel belangstelling van toeristen."

Extra vrijwilligers
Om die toeristen te ontvangen zoekt Fort Asperen extra vrijwilligers. "Dan kunnen we ook doordeweeks open. De expositie gaat naar verwachting begin juni van start. Zo ontvouwt het fort zich als een bloem."

Reacties en vragen kunnen gemaild worden naar: info@fortbijasperen.nl.

Janneke Boogaard

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 18 apr, 18:46
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws 18 apr, 16:30
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden