• Voor het maken van de mutsen waren twaalf naaimachines beschikbaar.
• Voor het maken van de mutsen waren twaalf naaimachines beschikbaar. Foto: aangeleverd

Honderd mutsen voor kankerpatiënten

Algemeen 473 keer gelezen

SPIJK • Het was één groot kleurenpalet, tijdens de bijeenkomst van de Bewoners Ontmoetings Plek (BOP) in Spijk vorige week.

Tientallen bezoekers waren druk in de weer om tricot mutsen te maken voor kankerpatiënten van het Utrechts Medisch Centrum en het Prinses Maxima Centrum in Utrecht. "Een geweldig succes, in het najaar gaan we nog een keer met elkaar aan de slag."

Activiteit
De BOP in Spijk wordt een keer in de twee weken gehouden in Dorpshuis De Lindehof in Spijk, Adri Baks coördineert de activiteiten.

"De BOP bestaat sinds vorig jaar. Het loopt als een trein. Gemiddeld komen er zo'n 40 bezoekers. Mensen komen binnen voor een praatje, drinken koffie of thee en elke week wordt er een activiteit aangeboden", vertelt Conny Oosterom.

Mutsen
Vorige week gaf de naailerares uit Spijk een workshop mutsen maken. "Het liep fantastisch. Ik had vooraf een stappenplan gemaakt en op een gegeven moment waren er dertig dames aan het werk."

"We hadden twaalf naaimachines, een ploeg zat te knippen en een ander groepje zat de mutsjes met de hand dicht te naaien. Iedereen was druk bezig, het was net een geoliede machine. Eén groot kleurenpalet, een geweldige middag."

Genoten
De deelnemers aan de workshop kwamen vooral uit Spijk, maar er waren ook bezoekers uit Hardinxveld-Giessendam, Woudrichem en Gorinchem.

"De hele omgeving was vertegenwoordigd. Ik heb genoten van een meisje van pakweg veertien, vijftien jaar. In heel korte tijd leerde ze naaien. Aan het eind van de middag had ze zes mutsjes af. Leuk hé."

Hart onder de riem
In totaal werden er vorige week zo'n honderd mutsen gemaakt. Omdat een aantal deelnemers van de workshop het patroon en de stof mee naar huis hebben genomen, verwacht Conny Oosterom dat dat aantal nog wel stijgt.

De mutsen – groot en klein en in allerlei kleuren – zijn bestemd voor kankerpatiënten – vooral kinderen – in het UMC en het Prinses Maxima Centrum.

"Met die grappige gekleurde mutsen willen we ze een hart onder de riem steken. We hopen ze binnenkort zelf te gaan brengen. We zijn nu druk bezig om een afspraak te maken."

Saamhorigheid
Volgens Oosterom diende de workshop een dubbel doel. "In de eerste plaats willen we een gebaar maken naar die zieke mensen en kinderen."

"Daarnaast is het mooi om zoiets met elkaar te doen. Dat zorgt voor saamhorigheid onder de inwoners. Dat bleek ook uit alle positieve reacties na afloop. De mensen waren zo onder de indruk van het goede doel en genoten zo van de middag dat we komend najaar de workshop herhalen."

De bijeenkomst van vorige week werd afgesloten met de 'Participizza', een maaltijd – met ondermeer pizza's – die de deelnemers kregen aangeboden door de gemeente Lingewaal.

André Bijl 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden