• Langs de Diefdijk komt een kleine natuurcamping
• Langs de Diefdijk komt een kleine natuurcamping

Voormalig roofvogelpark wordt mini-camping

Algemeen 587 keer gelezen

SCHOONREWOERD • Als de bestemmingsplanwijziging wordt goedgekeurd, komt er op de plaats van voormalig roofvogelcentrum Stonehenge aan de Diefdijk in Schoonrewoerd een natuurcamping.

Op het terrein wordt bovendien een woning gebouwd, de resterende grond wordt natuurgebied.

"Daarmee wordt een langslepende affaire eindelijk afgerond", zegt wethouder Teus Meijdam.

Roofvogelcentrum 
Op het terrein was destijds roofvogelcentrum Stonehenge gevestigd. Het centrum werd in september 2007 op last van de gemeente ontruimd, omdat de eigenaar zich niet aan de bouwvergunning hield.

In mei van dat jaar ontsnapte witruggier Abu uit het park. De zoektocht naar de vogel – die uiteindelijk werd gevonden in een weiland in Overijssel - haalde destijds het landelijke nieuws.

Natuurcamping 
Op het terrein komt een kleine natuurcamping die plaats gaat bieden aan maximaal tien 'losse' campingplaatsen. Daarnaast is het mogelijk dat er een (beheerders) woning op het terrein wordt gebouwd. De rest van het natuurgebied wordt beheerd door het Zuid-Hollands Landschap.

"Het is nu al een prachtig stuk natuur en het wordt alleen nog maar mooier", belooft Meijdam.

Bouwvergunning
In 2005 verleende de gemeente een bouwvergunning voor de vestiging van een bedrijf voor park- en landschapsdieren. Het gebouw kreeg echter een andere bestemming dan was afgesproken en er werden bouwwerken geplaatst in een gebied met natuurbestemming.

Stonehenge kreeg in april 2007 van de gemeente opdracht om de illegale bouwwerken af te breken. De eigenaar probeerde via de rechter vergeefs de ontruiming uit te stellen.

Toen de eigenaar de bouwwerken niet weghaalde, ging de gemeente zelf aan de slag. De kosten werden destijds berekend op tenminste 330.000 euro. De gemeente probeerde vergeefs dat bedrag op de eigenaar te verhalen.

De afgelopen tijd is gekeken naar mogelijkheden om het gebied ruimtelijk in te passen. Als alles meezit, kunnen de plannen aan het eind van dit jaar worden uitgevoerd.

André Bijl 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden

Afbeelding
'Eerste geval van mazelen bij een minderjarige binnen de gemeente Vijfheerenlanden geconstateerd' Nieuws 18 apr, 18:46
• Lentefair in Zijderveld.
Geslaagde eerste Lentefair in Zijderveld Nieuws 18 apr, 16:30
• Cilja Zuyderwijk met haar nieuwe boek 'Jaren van Liefde'.
Nieuw boek van Leerdamse schrijfster Cilja Zuyderwijk uit: 'Al schrijvend krijgen mijn verhalen vorm' Nieuws 18 apr, 14:30

Download onze app

Heb jij de app van Het Kontakt al?

Al het nieuws uit jouw regio
Direct op de hoogte
Gratis downloaden