Logo hetkontakt.nl/leerdam
• De Deilse vrijwilligers gaan met plezier aan de slag.
• De Deilse vrijwilligers gaan met plezier aan de slag. (Foto: André Bijl)

Zwerfafvalbrigade van start in Deil

  •   331 keer gelezen

DEIL • In Deil ging woensdag de Zwerfafvalbrigade van start. Vijf vrijwilligers maakten hun eerste officiële rondje door het dorp. "Het helpt en  het is fijn om zinvol bezig te zijn."

Voor Tijl Essens, projectleider zwerfafvalaanpak van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland, is het al de vier keer in korte tijd dat hij in Geldermalsen met een groepje vrijwilligers een rondje door hun woonomgeving maakt. In september werd de eerste informatieavond in de fruitgemeente gehouden, daarna werd – samen met de gemeente – de organisatie op poten gezet.

Resultaten zichtbaar
Eerder gingen in Geldermalsen, Beesd en Tricht soortgelijke brigades aan de slag, zaterdag volgt Meteren als vijfde kern.

"De groepen vrijwilligers variëren enorm in grootte: van vier tot 22 personen. De mensen mogen zelf weten hoe ze het aanpakken. Sommigen gaan in groepjes op stap, anderen gaan aan de slag tijdens een wandeling met hun kinderen of als ze de hond uitlaten."

"Het werkt echt, de resultaten zijn direct zichtbaar. Soms ligt het vuil al langere tijd opgestapeld. De meeste dorpen zijn niet zo groot en als daar dan een groep mensen anderhalf uur aan de slag gaat, halen ze zo tien zakken vuil op. Daar gaat meteen een preventieve werking van uit. Als het ergens schoon is, gooien mensen er niet zo gemakkelijk meer wat neer."

Zorg voor het milieu
Plastic, papier, flesjes, blikjes en lege drinkpakjes in de bermen van de weg en aan de slootkanten is het meest voorkomende zwerfafval, weten de Deilse vrijwilligers Karine, Moniek, Jet, Anke en Cor uit ervaring. Zorg voor het milieu is een van hun belangrijkste motieven om aan de slag te gaan.

"Ik zocht vrijwilligerswerk dat bij me past. Ik wil buiten zijn, ben een doener en bovendien past dit bij de actiepunten uit ons Dorpsplan. Fijn dat ik daar zo ook een steentje aan bij kan dragen."

De leden van de Deilse afvalbrigade wijzen op de enorme hoeveelheid plastic die in de zee – en dichterbij – in de Linge drijft.

"Mensen moeten bewuster met hun afval omgaan en hun eigen verantwoordelijkheid nemen. Op deze manier willen wij ons steentje bijdragen. Bovendien is het leuk om te doen: je ziet snel resultaten, je bent zinvol bezig en je bent ook nog eens buiten. Wat wil je nog meer?"

Krankjorum
Wethouder Ronald van Meygaarden is namens gemeente Geldermalsen betrokken bij het project. "Tot voor kort was het niet vanzelfsprekend dat inwoners verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leefomgeving. Dat deed de gemeente immers altijd. Maar eigenlijk is dat krankjorum."

"Soms zie je volwassenen na een bezoek aan een horecagelegenheid hele zakken afval de auto uit kieperen. Dat geloof je gewoon niet, daar kan ik met mijn hoofd niet bij."

Dorpsplan
Tot voor kort beperkte de gemeente zich tot gastlessen op de plaatselijke (middelbare) scholen, maar dat bleek niet afdoende.

"Uit elk Dorpsplan blijkt dat de mensen zich dood ergeren aan zwerfafval. Vandaar dat we gezocht hebben naar andere manieren om het probleem aan te pakken en contact hebben opgenomen met de Stichting Landschapsbeheer Gelderland."

Samen aan de slag
"Door de Zwerfafvalbrigades motiveren we mensen om met elkaar aan de slag te gaan. De omgeving wordt opgeruimd en blijft ook schoon. Als het een troep is, zijn mensen geneigd om er nog meer bij te gooien. Als het er keurig bij ligt, gebeurt dat niet zo gauw. Zo voeden we elkaar op zonder mensen negatief te bejegenen."

"Je laat zien hoe het ook kan, dat werkt uitstekend. Bovendien is het nog gezond ook: mensen bewegen meer en er ontstaan sociale contacten. Dit project gaat veel verder dan alleen maar rotzooi opruimen."

Belangstellenden die ook als vrijwilliger aan de slag willen, kunnen zich aanmelden bij het gemeentehuis of Landschapsbeheer Gelderland. De Deilse ploeg is te volgen via facebook.

André Bijl

André Bijl
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke woensdag het Leerdam per e-mail
Meer berichten