Logo hetkontakt.nl/leerdam
Objecten van Siem van der Marel.
Objecten van Siem van der Marel.

Glasmuseum opent jubileumtentoonstelling Siem van der Marel

  •   keer gelezen

LEERDAM • In 2016 viert Royal Leerdam Crystal een halve eeuw samenwerking met Siem van der Marel . Als een ode de meesterontwerper worden 50 unieke meesterstukken - deels afkomstig uit particuliere collecties - eenmalig samengebracht en tentoongesteld. De jubileumtentoonstelling 'Kleurrijk Kristal - 50 x Siem van der Marel' opent op 8 juli in het Nationaal Glasmuseum.


De in binnen- en buitenland gewaardeerde ontwerper trad dit jaar precies een halve eeuw geleden in dienst van de toenmalige NV Vereenigde Glasfabrieken. In 1966 begon Siem van der Marel zijn roemrijke loopbaan als vormgever van etiketten en was hij medeverantwoordelijk voor het restylen van machinaal geproduceerde flessen in de glasfabriek van Leerdam.

Ontwikkeling
In een halve eeuw heeft Van der Marel een enorme ontwikkeling doorgemaakt. Veel iconische ontwerpen van zijn hand zijn voortgekomen uit zijn decennialange samenwerking met Royal Leerdam Crystal waar hij als hoofdontwerper de laatste 30 jaar de karakteristieke identiteit van het Leerdamse kristal wist te bewaken en te verstevigen. Ook gaf hij nieuwe impulsen aan het ambacht van meesterglasblazen.

Gedurende zijn loopbaan introduceerde Van der Marel diverse kunstenaars en ontwerpers op de Kristalfabriek, onder wie Jan des Bouvrie, Peter Bremers, Cees Dam en Menno Jonker.

Lancering 'Olympisch Kristal'
Voorafgaand aan de opening van de jubileumtentoonstelling op vrijdag 8 juli in het Nationaal Glasmuseum, onthult de meesterontwerper in De Kristalwinkel een reeks Leerdam Unica®. Ook presenteert hij zijn nieuwste Leerdam Serica®. Met een knipoog naar de Olympische Spelen, die hun oorsprong vinden in de stad Athene en die dit jaar in Rio plaatsvinden, lanceert Van der Marel een collectie kommen en Irisflessen in gelimiteerde oplage.

Zaterdag 9 juli: Siem Experience
Op zaterdag 9 juli organiseert Royal Leerdam Crystal twee bijzondere rondleidingen door de Koninklijke Kristalfabriek Leerdam. Deze staan geheel in het teken van het werk en leven van Siem van der Marel. Naast een film over de glaskunstenaar kunnen deelnemers kijken naar een live demonstratie glasblazen. Een ontwerp van de meester zelf wordt hierbij mondgeblazen en handgevormd. Deelname aan de Siem Experience is gratis. In verband met een beperkt aantal plaatsen is vooraf aanmelden bij De Kristalwinkel gewenst. Stuur een e-mail naar info@royalleerdamcrystal.nl of bel 0345 - 636 5450.

Bezoekers Royal Leerdam Crystal met korting naar Nationaal Glasmuseum
De tentoonstelling 'Kleurrijk Kristal - 50 x Siem van der Marel' is te bezichtigen van 9 juli tot en met 9 oktober 2016. Deelnemers aan een rondleiding door de Kristalfabriek van Royal Leerdam Crystal kunnen een kortingsvoucher vragen voor de jubileumtentoonstelling. In plaats van €9,- betalen zij dan €7,- voor de entree tot het Nationaal Glasmuseum aan de Lingedijk 28-30 te Leerdam.

Marijke Verhoef
Coördinator Het Kontakt Media (Special Products) en redacteur van Het Kontakt Alblasserwaard en Klaroen.nl
Volg @Marijke_Verhoef op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2