Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Inwoners hebben geen problemen met herindeling, zolang de dorpen - zoals hier Acquoy - hun eigen identiteit maar houden.
• Inwoners hebben geen problemen met herindeling, zolang de dorpen - zoals hier Acquoy - hun eigen identiteit maar houden.

Geldermalsen ligt niet wakker van herindeling

  •   keer gelezen

RHENOY • De inwoners van Geldermalsen maken zich niet echt druk over de mogelijke herindeling met Neerijnen en Lingewaal. Dat bleek woensdagavond in de Betuwepoort in Rhenoy waar nog geen 20 bewoners uit diverse kernen de eerste burgeravond over de fusie met de buren bijwoonden. "Ik lig er geen seconde wakker van."


Eerder schroefde Geldermalsen het aantal bewonersavonden al terug van vier naar twee. De belangstelling bleek namelijk vooraf gering: van de 950 inwoners die de gemeente benaderde, lieten slechts 38 weten van plan te zijn een van de vier geplande avonden te bezoeken.

Chatsessie
Vandaar dat de avond in de Betuwepoort alleen nog gevolgd wordt door een bijeenkomst op donderdagavond 9 juni in De Pluk in Geldermalsen en een chatsessie met de raad op 21 juni. 

In Rhenoy bleken er bijna net zoveel college- en raadsleden en ambtenaren als bewoners op de been. Wat 'informeel' tot de conclusie leidde dat de voorgenomen bestuurlijke fusie niet echt leeft en – een stapje verder - dat de inwoners de herindeling wel 'best' vinden.

Inbreng groot
Anderzijds wees burgemeester Miranda de Vries de inwoners die wél de moeite hadden genomen om te komen op de mogelijkheid om mee te praten. "Grijp vanavond uw kans. Er zijn niet zoveel mensen aanwezig, dus uw inbreng is relatief groot."

Volgens de burgemeester was dit het goede moment voor inspraak.

"Als we het eerder doen, weet nog niemand waar het over gaat. Nu is er overleg geweest met de andere gemeenten zonder dat het besluit al vast ligt. De raad heeft nog geen definitieve uitspraak gedaan en heeft haar handen nog vrij."

Al gaf De Vries wel toe dat na de ontwikkelingen van de afgelopen anderhalf jaar een 'bestuurlijke fusie' – dus herindeling – de 'stip op de horizon' is.

Te klein
In een filmpje werd uitgelegd waarom: "Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal zijn te klein om op termijn zelfstandig de uitdagingen van de toekomst aan te kunnen. Ze zoeken daarom samenwerkingspartners."

Tijdens de discussie – aan drie afzonderlijke tafels – bleek daar begrip voor te bestaan. "Bovendien kan de dienstverlening nog beter worden en kan er efficiënter worden gewerkt", bleek een inwoner zich in de achtergronden te hebben verdiept.

Anderen wezen op allerlei lastige taken die de landelijke overheid doorsluist naar de gemeenten.

Prijskaartje
Maar er waren ook twijfels: "Ik vind dat de gemeente het nu al heel goed doet. Als je het nog beter wil hebben, moet je dat wel betalen. Er hangt een prijskaartje aan een betere dienstverlening."

Waarop wethouder Niko Wiendels een praktisch voorbeeld gaf van de voordelen van een grotere organisatie: "Nu is er in Geldermalsen maar één ambtenaar die zich met sport bezig houdt. Als die op vakantie is of ziek is, gebeurt er op dat gebied weken niks. Als er meer ambtenaren zijn, bestaat ook de mogelijkheid van meer onderling overleg."

Identiteit
Tijdens de discussie bleek dat er nauwelijks bezwaren tegen herindeling bestaan.

"Als je maar oog houdt voor de identiteit van de dorpen. Zolang die niet in het geding komt, ga ik akkoord. Wat die identiteit is? Fruit, groen, dorps en lekker landelijk."

Een andere inwoner: "Ik voel me niet bedreigd door een fusie. Elke kern heeft zijn eigen karakter. Iemand uit Rumpt maakt zich nu ook niet druk over Tricht. Dat verandert straks niet als er een stel dorpen bij komen. Alleen heb je dan 26 kernen. Nou ja, daar gaan we dan op een zaterdagmiddag eens gezellig langs op de fiets."

Tiel
Slechts een enkeling zag voordelen om een stad als Tiel bij de herindeling te betrekken vanwege de kwaliteit en slagkracht die dat zou kunnen opleveren. De meeste aanwezigen voelden weinig voor die variant. 

"Als zo'n stad er bij komt, loop je het gevaar dat die meteen het voortouw neemt en de kleintjes hun invloed verliezen."

Een inwoonster wond er geen doekjes om: "Als ik in Asperen of Heukelum rond loop, merk ik nauwelijks verschil met m'n eigen dorp. Met Culemborg en Tiel ligt dat anders. So wie so moet Tiel er niet bij. Als ik daar ga winkelen, voel ik me absoluut niet thuis. Als jullie voor Tiel hadden gekozen, zou het vanavond een stuk drukker zijn geweest."

Nu wachten de inwoners de ontwikkelingen met een gerust hart af. "Waar ik me het meest zorgen over maak? Nergens om, ik lig geen moment wakker van die herindeling." 

André Bijl 

André Bijl
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam, Alblasserwaard en Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2