Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Jowi Janssen startte onlangs met zijn eigen website Scholierentube.nl
• Jowi Janssen startte onlangs met zijn eigen website Scholierentube.nl

Jowi Janssen lanceert eigen leerplatform

  •   keer gelezen

LEERDAM • Sinds twee weken kunnen middelbare scholieren hun lessen gratis online volgen. Op scholierentube.nl zijn door Leerdammer Jowi Janssen (21) namelijk al meer dan zeshonderd lesvideo's te vinden over onderwerpen die in de lesboeken terug te vinden zijn.


"Twee jaar geleden zat ik zelf nog op het Heerenlanden College in Leerdam en daar merkte ik dat ik steeds vaker verduidelijking zocht via YouTube. Tijdens de lessen op school vroeg ik me soms af of ik de kern van de lesstof wel had opgepikt. Het online leren beviel goed, maar het waren soms lange zoektochten voor ik de juiste informatie op het web had gevonden." Dat kon makkelijker, vond Jowi. "Het leek me een goed idee om de beste filmpjes van de beste docenten op het web te verzamelen en op een eigen website te weergeven. Een platform dat overzichtelijkheid biedt aan studenten en waar ze snel wegwijs zijn."

Ruim zeshonderd video's zijn er inmiddels te zien op zijn website. "En als je je bedenkt dat de gemiddelde lengte van een video negen tot tien minuten is, dan hebben er al flink wat uren in gezeten", zegt hij. "Eerst bekijk ik iedere video uitgebreid en noteer ik wat er wordt uitgelegd. Dan kijk ik in de schoolboeken van mijn zusje, die nog op de middelbare school zit, welke stof overeenkomt en dan beslis ik of ik hem wel of niet plaats op de website. Ik denk dat er al driehonderd uur werk in heeft gezeten. Maar het is het allemaal waard", zegt Jowi trots.

"Op Scholierentube kunnen studenten video's aanklikken die in verband staan met Economie, Geschiedenis en Wiskunde A. Ze zijn gemaakt voor de vierde en vijfde klassen van havo en vwo, en vwo 6. Het schijnt dat zij de meeste affiniteit hebben met het online leren, vandaar dat ik heb gekozen voor deze doelgroep."

Plannen voor de toekomst heeft Jowi genoeg. "De zomervakantie komt er nu aan en voor het mooie is het jammer dat ik twee maanden geleden niet online ben gegaan met de website. Ik denk toch dat dit de toekomst van het studeren is. Je ziet ook dat er tegenwoordig al hoorcolleges worden gestreamd via internet. Er staan nu drie vakken online, maar op den duur is het de intentie om uit te breiden naar alle vakken. Aardrijkskunde en M&O hebben nu de hoogste prioriteit."

Op de website zijn alle video's gratis te zien. "Een bewuste keuze. Wel kunnen bezoekers een vrijwillige bijdrage leveren. Daarmee hoop ik de website te kunnen onderhouden. Ik zie het ook meer als een vergoeding voor het idee dat ik bedacht, dan dat ik verdien aan het werk van andere docenten. De geluiden uit de omgeving zijn positief. Naast mijn studie Bedrijfskunde is Scholierentube het bedrijfje dat ik in de toekomst nog veel verder ga professionaliseren."

Leendert Kamsteeg

CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier