Logo hetkontakt.nl/leerdam

Groen licht voor Linge's Zorglandgoed

  •   180 keer gelezen

RUMPT • De initiatiefnemers van Linge's Zorglandgoed in Rumpt krijgen groen licht van de Raad van State om door te gaan met hun plannen. Een verzoek van twee bewoners uit Rumpt om een voorlopige voorziening is vrijdag door het hoogste rechtscollege in Nederland van de hand gewezen.

Op het landgoed wordt 15,5 hectare bestemd voor de ontwikkeling van diverse vormen van natuur- en landschapswaarden en recreatief medegebruik. De overige twee hectare zijn bedoeld voor de ontwikkeling van een zorggebouw voor intramuraal wonen voor mensen met dementie. Ook komt er een beheerderswoning. Op het landgoed zijn ook wandelpaden en een waterpartij voorzien.

De gemeenteraad van Geldermalsen heeft op 15 december het bestemmingsplan vastgesteld. Twee dagen later verleende het college een omgevingsvergunning.

Karakteristieken

Volgens de Raad van State past het plan –in tegenstelling tot wat de twee inwoners van Rumpt beweren- wel degelijk in het zogenaamde Besluit algemene regels ruimtelijke ordening en de Omgevingsverordening Gelderland. "Bij het kiezen van de locatie, alsmede ten aanzien van de beoogde inrichting van het plangebied, is volgens de raad aangesloten bij de karakteristieken van de omgeving. Omdat bebouwing wordt gerealiseerd, is ervoor gekozen om aansluiting te zoeken bij het dorp Rumpt. De inrichting van de natuur zal in zuidelijke richting meer open worden, zodat de openheid van het gebied wordt geaccentueerd."

Behoefte

De raad vindt de behoefte aan het beoogde zorggebouw voldoende is aangetoond. Het zorggebouw is volgens de raad relatief laag en wordt omgeven door beplanting. Ook het aantal van maximaal 142 verkeersbewegingen per dag zal volgens de Raad van State geen probleem opleveren. Het gaat volgens de Raad zelfs om een ruime inschatting. "Onder meer wanneer een deel van het personeel op de fiets of gezamenlijk met de auto komt zal het aantal verkeersbewegingen naar verwachting lager uitpakken."

Initiatiefneemster Nicoline van Iperen reageerde op Facebook enthousiast op de uitspraak van de Raad van State: "We gaan er vandaag van genieten  en dan maandag snel aan de slag en de planning definitief maken voor het slaan van de eerste paal. Na lang wachten kunnen we de wachtlijst van veel mensen gaan openstellen en een super goed zorgteam gaan samenstellen."

Dick Aanen
Redacteur van Het Kontakt editie Leerdam en Het Kontakt editie Vianen.
Volg @DickAanen op twitter >
Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier


HET KONTAKT OP FACEBOOK }