Logo hetkontakt.nl/leerdam

Tweede fair trade-middag in GO

  •   keer gelezen

LEERDAM • Team2015 organiseert zaterdag 2 april voor de tweede keer een fair trade-middag in stadspodium GO. Op het programma: vertoning van de film China Blue en de taartenbakwedstrijd 'Heel Leerdam bakt'.


Team2015 organiseert de dag om het begrip fair trade wat meer bekendheid te geven. Team2015-voorzitter Cor Gersen: "Het is namelijk belangrijk dat inwoners van Leerdam weten waarom fair trade nu zo belangrijk is. Door de aankoop van een fair trade-product stimuleer je boeren in ontwikkelingsgebieden. Zij krijgen door die aankoop extra geld, wat zij kunnen inzetten voor de ontwikkeling van hun bedrijf."

De fair trade-middag begint om 13:00 uur met de vertoning van de film China Blue. Deze documentaire gaat over kinderarbeid in China, de maker wist door te dringen tot de Lifeng-fabriek, met het verhaal dat hij een hommage aan de werkplaats wilde maken. De film vertelt vooral het verhaal van Jasmin: in de fabriek is ze thread cutter, ze knipt overbodige draadjes van spijkerbroeken. Camera's houden Jasmin en haar collega's in de gaten en als de arbeidsinspectie komt, wordt het personeel van tevoren verteld wat het moet zeggen. Andere arbeiders vertellen, soms vermomd en met stemvervorming, hoe het er in een fabriek even verderop aan toe gaat. Er mag niet worden gelachen, de supervisors gebruiken schroevendraaiers om hun personeel wakker te prikken en verraders gaan naar een strafkamp. Entree voor deze film is 2,50 euro, inclusief een kop koffie en gebak (fair trade).

Na afloop van de film wordt de winnaar van Heel Leerdam bakt bekend gemaakt. Er zijn drie leeftijdscategorieën: kind, jeugd en volwassenen. Opgeven voor de wedstrijd kan nog tot vrijdag 1 april via lisetnab@hotmail.com. Na de inschrijving ontvangen deelnemers alle informatie.

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2