Logo hetkontakt.nl/leerdam
Teunie van Eck-van der Vliet, dochter van de oprichter: "Het is de leeftijd."
Teunie van Eck-van der Vliet, dochter van de oprichter: "Het is de leeftijd."

Excelsior Vuren vindt het welletjes

  •   keer gelezen

VUREN • Het koor telt nog maar vijftien, vaak hoogbejaarde leden. Voorzitter én penningmeester Ies van Eck loopt al een eindje in de zeventig, net als zijn vrouw Teunie van Eck-van der Vliet. Zij is secretaresse.


Van de vijftien leden kampen er altijd wel een paar met ziekte of andere gezondheidsperikelen. Ies illustreert het probleem dat de groep steeds vaker opbreekt. Eén lid, uit Asperen, haalt voor de repetitieavond steevast twee dames van in de tachtig op, en brengt ze weer thuis. Oude vrouwen die steeds moeilijker in én uit de auto komen. Het leeuwendeel van het bestuurswerk komt inmiddels op de schouders van Ies en Teunie. "Tegenwoordig moet je ook goed met de pc kunnen omgaan", verzucht zij.

Het jongste lid van 'neutraal koor' Excelsior is in de zestig, maar het zijn met name de tachtigers die zich door de opheffing "gedupeerd" voelen, vertelt Ies. Zij komen vooral voor de gezelligheid: een praatje, de laatste dorpsroddel, een bakkie leut. Excelsior moet het niet hebben van hun zangtechnische inbreng. Op hun leeftijd zijn de stembanden niet meer zo elastisch. Teunie haakte ook al min of meer af. De pufjes die ze jarenlang naar binnen zoog ter verlichting van haar astmatische longen, hebben haar stem verzwakt. "Ik ben ook de beste niet meer."

Drie voorzitters
Teunie is de dochter van de oprichter: Adriaan van der Vliet. Hij riep in februari 1926, samen met acht andere jongens en meisjes van de steenfabrieken Loevestein en Heuff, het koor in het leven. Adriaan hanteerde liefst 45 jaar de voorzittershamer. Ies van Eck is pas de derde voorzitter in de historie van Excelsior, inmiddels ook alweer 27 jaar. Ies voetbalde tot zijn 33ste en koos voor de zanghobby toen zijn benen niet meer over het veld vlogen zoals hij wilde. Tussendoor had Ton Ekelmans achttien jaar de leiding over de zangers en zangeressen uit Vuren en omgeving.

Deze Ekelmans waarschuwde in 1985 al dat Excelsior "op haar laatste benen" liep. Ies pakt er het kranteninterview bij dat drie decennia geleden in De Gecombineerde als laatste redmiddel werd afgedrukt. De voorzitter zag de toekomst – het koor telde destijds zeventien leden – zeer pessimistisch in. "Veel hoop heb ik niet meer", was éen van de noodkreten die de journalist uit zijn mond optekende.

Blessuretijd
De blessuretijd die Excelsior was gegund, bedroeg uiteindelijk dertig jaar. Doordat in de afgelopen tien jaar enkele koren uit de directe omgeving van Vuren omvielen, kreeg Excelsior aanwas en bleef het ledental net boven de absolute ondergrens. Ies: "Maar steeds vaker moeten leden afzeggen. Een koor van tien, twaalf man met overwegend tachtigers is op een gegeven moment niet meer om aan te horen."

Laatste optreden
Speelt mee dat de bejaardenhuizen waar Excelsior een keer of vijf per jaar optrad, steeds moeilijker vrijwilligers op de been konden brengen om 's avonds de deuren te openen en koffie te schenken. Concerten waarvoor - anders dan vroeger - entreeprijzen werden verlangd. "Daar moesten supporters die met ons meegingen aan wennen", vertelt Teunie. "Geen hoge prijzen, maar toch."

Excelsior treedt donderdag 11 februari voor het laatst op. De gelukkige toehoorders zijn bewoners van De Lingehof in Beesd. Op 25 februari belegt het bestuur voor het laatst een ledenvergadering. De zwanenzang van een stokoud koor. Maar een treurig verhaal? Dat niet. Om het besluit zal geen traan worden gelaten, bezweert Ies van Eck.

"Het doet geen centje pijn om de stekker eruit te halen. We hebben dit besluit vorig jaar tijdens de ledenvergadering weloverwogen genomen. De dirigente is toen ingelicht en heeft inmiddels een ander koor gevonden. Het is jammer, maar je draait het niet meer terug. Het is de leeftijd."

Tekst en foto: André van der Vlerk

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier