Logo hetkontakt.nl/leerdam

Muziek brengt Herwijnen samen

  •   keer gelezen

HERWIJNEN • In studio’s, huiskamers en het dorpshuis: overal in Herwijnen wordt druk gerepeteerd voor een heuse Night of the Proms, op zaterdag 24 november.


Van klassiek tot pop, van kinderliedje tot religieus gezang, alles komt voorbij tijdens het concert op zaterdag 24 november. Fanfare Wilhelmina zorgt voor de rode draad.

Nadat het jeugdorkest van Wilhelmina het publiek heeft verwelkomd, zal het ‘grote orkest’ onder leiding van dirigent Arjen Bos laten horen hoe afwisselend fanfaremuziek kan zijn. Daarvoor heeft de muziekvereniging vijf gastgezelschappen en -solisten uitgenodigd.

Christelijk gemengd koor Soli Deo Gloria, meidenzanggroep The Young Voices, violiste Lydi Groenewegen, feestzanger Gilbert en popband The Swiveling Brackets hebben één ding gemeen: ze hebben allemaal een basis in Herwijnen.

Nieuw

Met Soli Deo Gloria en met Gilbert van Willigen - zanger van De Gelsings - heeft Wilhelmina al eerder succesvol opgetreden. Voor de gitaristen van The Swiveling Brackets is met een fanfare spelen helemaal nieuw. “We hebben nog nooit zoiets gedaan, maar we vinden het hartstikke leuk”, zegt Gerrit Bosch enthousiast.

Hij woont al veertig jaar in Herwijnen, maar speelt nog altijd samen met Manie de With en Peter Hoogenhuijzen uit zijn geboorteplaats Leerdam. Samen met Wilhelmina speelt het trio ‘Spanish Eyes’. Na afloop van het officiële programma laten The Swiveling Brackets nog veel meer horen van hun repertoire, waarin een ereplaats is weggelegd voor The Shadows.

The Young Voices

Een uitdagend fanfare-arrangement van ‘Oh when the Saints’ vormt de begeleiding voor de vijf zangeressen van The Young Voices. De meesten van hen begonnen als klein meisje met zingen bij het Herwijnense kinderkoor de Margrietjes. “Op een gegeven moment werd het leeftijdsverschil te groot en zijn we een nieuwe groep gestart”, vertelt Arianne de Fockert, nu 24.

“Wij zijn vooral gewend om in de kerk te zingen, maar we houden wel van iets geks. We hebben nu één keer met de fanfare gerepeteerd en dat was echt heel vet!”

Filmmuziek

Op het Promsconcert ontbreekt de filmmuziek niet. Bij ‘Theme from Schilder’s List’ is Lydi Groenewegen solist op viool. Bij de ‘Czardas’ komt dit snaarinstrument eveneens uitstekend tot zijn recht. Ook Lydi woont in Herwijnen, om precies te zijn tegenover de voorzitter van Wilhelmina. “Dat zal wel de reden zijn dat ik gevraagd ben”, lacht ze.

Lydi speelt viool in een klezmerband, werkt als regisseur en acteur en runt samen met haar partner het platenlabel Channel Classics Records. Ze trad niet eerder op in haar eigen woonplaats. “Dat vind ik erg leuk aan dit promsconcert. Het is sowieso ontzettend leuk om via muziek tot elkaar te komen. Daar weten ze bij de fanfare natuurlijk alles van!”

Het concert op zaterdag 24 november begint om 19:30 uur in dorpshuis De Poort. De toegang is gratis voor donateurs; anderen kunnen voor 3,00 euro een kaartje kopen bij de ingang.

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2