Logo hetkontakt.nl/leerdam

Schaapskudde Huug Hagoort wellicht ook naar Leerdam

  •   keer gelezen

LEERDAM • Er is een reële kans dat de schaapskudde van Huug Hagoort vanaf het voorjaar van 2013 ook zal grazen door delen van Leerdam.


 

Al acht jaar lang stiefelt de Ottolander elke dag met zijn Schoonebeekers en zijn Border Collies over bermen en dijken in de Alblasserwaard.

Huug werkt in opdracht van gemeenten, provincie Zuid-Holland, waterschap Rivierenland, boeren en andere particuliere grondeigenaren. Sinds een aantal jaren zijn de schapen ook te vinden op de Spijksedijk en de Lingsesdijk in Gorinchem.

Afspraak met wethouder

De gemeente Leerdam heeft dus eveneens belangstelling getoond. Wethouder Wim van der Leij en Huug Hagoort kwamen elkaar tegen tijdens een bijeenkomst van Blauwzaam. De wethouder hoorde het enthousiaste verhaal aan en een afspraak was daarna snel gemaakt.

Vrijdag heeft Hagoort met een beleidsmedewerker van de gemeente naar mogelijke locaties gekeken. “Er zijn nog wel wat haken en ogen, maar over het algemeen is de gemeente wel enthousiast”, zegt gemeentevoorlichtster Marieke Kuysters.

Ecologisch beheer

Door het ecologisch beheer is de soortenrijkdom op veel percelen enorm toegenomen. Hagoort: “Er zijn percelen waar eerst twaalf verschillende soorten planten groeiden, en nu zestig tot zeventig.”

De schapen vreten de dominante planten, zoals bijvoorbeeld de brandnetel, waardoor de langzame bloeiers niet langer worden overwoekerd en ook tot wasdom kunnen komen. Het gaat bijvoorbeeld om het welbekende fluitekruid en de pinksterbloem. De schapen zorgen via hun vacht, hun klauwtjes en hun mest dat het zaad ook op andere percelen terecht komt.

Veel bekijks

Huug Hagoort trekt veel bekijks met zijn schapen. Meestal kuiert hij heerlijk rond in z’n uppie. “Een dag mooi weer is romantiek, een dag regen reumatiek en een weeklang regen dramatiek”, is een gevleugde uitdrukking van de 63-jarige Ottolander.

Hij is een echte groene ondernemer. Twee jaar geleden bouwde hij in zijn woonplaats Ottoland een grote Schaapskooi, waar de schapen in deze winterperiode verblijven. In april mogen ze weer naar buiten.

Recreatie en educatie

De Schaapskooi zijn gebouwd met zoveel mogelijk natuurlijke bouwmaterialen uit de streek, zoals bijvoorbeeld het riet uit Kinderdijk. Ook zijn bij de bouw zoveel mogelijk eigen mensen uit de streek ingezet. Het gebouw wordt vaak gebruikt voor recreatie en vooral ook educatie. Regelmatig zijn er workshops, waarin Huug Hagoort vol passie vertelt over de natuur. Het educatief centrum biedt ook mogelijkheden voor vergaderingen, teambuilding en productintroducties.

Streekproducten

In de Schaapskooi is verder een winkel met streekproducten, zoals honing, jam, vruchtensappen. En natuurlijk producten van het schaap, zoals kaas, schape- en lamsvlees, vachten gesponnen wol, gevilte tassen en gelooide ruwe vachten.

Daarnaast zijn er regelmatig leerzame Knapzak-wandelingen: ‘Op zoek naar de herder’. “Het is dan mogelijk om mee te lopen met de kudde en ook zelf een beetje herder te spelen. Dat is absoluut een uniek ervaring”, zegt Huug.

Duitse filmploeg

Eerder dit jaar is Hagoort twee dagen lang gefilmd door de Westdeutsche Rundfunk. Er werden spectaculaire beelden gemaakt, zelfs vanuit een helicopter. De beelden worden gebruikt voor een natuurdocumentaire over mensen die zich langs de Rijn beroeps- of voor hobby bezighouden met natuurbeheer. De uitzending is medio 2013.

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2