Logo hetkontakt.nl/leerdam

Turkse meiden starten eigen vereniging

  •   keer gelezen

LEERDAM  • Tien jonge vrouwen organiseren sinds kort activiteiten voor leeftijdsgenoten, onder de vlag van de Turkse moskee. De naam van de club: Insirah.


Ontmoeting en gezelligheid staan centraal, maar de meidenvereniging heeft ook een spiritueel gelovige insteek. Zeg maar: op een leuke manier meer leren over de Islam. De vereniging is vernoemd naar een vers uit de koran dat gaat over tot rust komen. Toepasselijk, want Insirah wil een rustpunt bieden aan meiden.

De vereniging is een idee van onder andere de 20-jarige Aisenur Tursucu. Zij vond net als andere leeftijdsgenoten dat er te weinig voor hen werd georganiseerd in de Leerdam Anadolu Moskee. “Als kind ga je er naar koranles, maar als je een jaar of vijftien bent, dan wil je meer praktiserend bezig zijn en zoek je meer verdieping. Daar was geen commissie voor terwijl er wel veel animo is onder jonge meiden om samen dingen te ondernemen.”

Serieus

En dus kwamen tien leeftijdsgenoten afgelopen najaar bij elkaar om samen een commissie te vormen die activiteiten organiseert voor meiden vanaf twaalf jaar en voor jong volwassenen. “We hebben het serieus aangepakt”, vertelt voorzitter Aydan Arslan (21 jaar). “We hebben gekeken wie welke vaardigheden en kwaliteiten heeft en zo alle taken verdeeld.” De commissie heeft nauw overleg met het moskeebestuur; iedere activiteit wordt aan hen voorgelegd.

De eerste twee geslaagde bijeenkomsten zijn al een feit. Insirah startte met een lezing over de profeet en een diner, en in december kwamen de meiden bij elkaar voor een filmavond. De commissie is nu bezig om een brunch aansluitend op het ochtendgebed te organiseren.

Benefietavond

De meiden hopen in de toekomst een  benefietavond te kunnen geven waarin de Turkse cultuur en Islam centraal staan. Ook hopen ze in de toekomst een multiculturele groep te worden. Meiden met Hollandse, Molukse of Marokkaanse roots mogen allemaal komen. Samenwerking met de werkgroep sociale cohesie en jongerencentrum M3 zien de meiden ook wel zitten. Aydan: “Maar we moeten eerst nog veel leren en veel stappen zetten voordat we zo ver zijn. Eerst alle Turkse meiden bereiken.”

Alle activiteiten vinden plaats in de Leerdam Anadolu Moskee. “De moskee is een heilige plaats waar iedereeen welkom is. Je wordt er niet veroordeeld, je voelt je er nooit buitengesloten of gediscrimineerd. Het is een vertrouwde plek om tot rust te komen”, ervaart Aydan. Aisenur vult aan: “En je weet dat als er hier iets georganiseerd wordt, dat het goed en leuk is. Dat je met vertrouwen kunt komen.”

Via facebook kondigt Insirah nieuwe activiteiten aan, hier zijn ook foto’s van eerdere activiteiten te vinden.

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2