Logo hetkontakt.nl/leerdam

Bezoekersaantal Stadspodium GO flink in de lift

  •   keer gelezen

LEERDAM • Stadspodium GO in Leerdam trekt steeds meer bezoekers. De voorstellingen van januari waren op een enkele show na allemaal zo goed als uitverkocht. Een mijlpaal voor GO.


Dit tot grote vreugde van Stadspodium-voorzitter Willem van Iperen. “Het is een hoopvol signaal dat wij op de goede weg. Een nieuw publiek weet ons te vinden, langzaam maar zeker groeien we uit tot het theater om de hoek. Al zullen we nog wel minimaal één of twee jaar nodig hebben om op het niveau te komen dat voor ogen staat. We hebben het hard nodig dat het Leerdamse publiek GO regelmatig bezoekt en steunt in haar strijd om voort te bestaan en kunst en cultuur te bieden in Leerdam.”

Bijzondere positie

Het stadspodium heeft sinds de zomer een grotendeels nieuw bestuur dat hard werkt om de financiën van het podium op de rit te krijgen. GO neemt daarin een bijzondere positie in, ook landelijk gezien. Het theater verzorgt namelijk voor zestig procent haar eigen inkomsten en krijgt geen subsidie. De meeste kleine theaters in Nederland, zoals ‘t Pand in Gorinchem, ontvangen wel gemeentelijke subsidie.

Volle bak

Vanaf begin januari ziet GO een stijgend bezoekersaantal. De nieuwjaarsbijeenkomst met speciale nieuwjaarseditie van Editie Leerdam trok ook bijna een volle bak, net zoals het optreden van De Directie. “Het publiek roemde de heerlijke sfeer en de band speelde vanwege het enthousiaste publiek een uur langer dan was afgesproken.” Klein dipje in het bezoekersaantal was het prachtige optreden van Arie Vuijk. Zijn talent verdiende een volle zaal, maar er waren slechts dertig bezoekers.

De dag erna trok Bud Bergsma met zijn muzikale en filmische matinee over Alaska weer een volle zaal. Ook PietsieKata maakte afgelopen zaterdag indruk. Van Iperen: “Als ervaren liefhebber van klezmer en klassieke jazz kan ik alleen maar zeggen dat het een werkelijk briljantconcert was. De band kwam niet weg zonder toegiften. Ook de musici waren zeer enthousiast.” Leuk was dat de deelnemers van de goed bezochte proefdansles na de pauze aan konden schuiven bij PietsieKata.

Filmhuis

Met de filmhuisvertoningen spreekt GO een nieuw publiek aan. Amour trok op 3 januari zeventig bezoekers. De tweede film, Jagten, werd op een dinsdagavond 28 februari gedraaid en trok veertig bezoekers. Van Iperen: “Dat is voor een dinsdagavond heel goed. Het publiek is enthousiast over de films en geeft duidelijk aan dat ze hoop dat wij doorgaan met de filmavonden en bij voorkeur ook meer films programmeren. Planmatig is dit lastig, maar wij doen gezien de animo ons uiterste best om meer films in te passen in het programma.”

Veelzijdigheid

De verhuur van het stadspodium voor andere activiteiten zit eveneens in de lift. De bierproefavonden van GO-beheerder Patric Sentjens worden bijvoorbeeld steeds populairder en afgelopen week verwelkomde GO circa honderd bezoekers voor de informatieavond van de gemeente Leerdam over de toekomstplannen voor de watertoren. “GO toonde haar veelzijdigheid als locatie voor presentatie en discussie in combinatie met professionele beamer en geluid.” Ook het Heerenlanden College heeft GO ontdekt. Dertig vmbo’ers van de theaterrichting repeteerden in Go en gaven ’s avonds een voorstelling voor zeventig bezoekers.

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2