Logo hetkontakt.nl/leerdam

André Landwehr (VVD Vianen): 'Eén VHL-gemeente met Leerdam en Zederik'

  •   keer gelezen

VIANEN • Vianen moet bij samenwerking of een eventuele herindeling alle windrichtingen onderzoeken. Toch is één gemeente met Zederik en Leerdam logischer dan samengaan met Nieuwegein.


Dat zei vrijdag wethouder en VVD-lijsttrekker André Landwehr tijdens de officiële start van de verkiezingscampagne in restaurant De Vrijstad.

Alle opties open

Landwehr benadrukte dat zijn partij in de raadsperiode 2014-2018 alle opties open wil houden. Maar persoonlijk kan hij zich niet voorstellen dat Vianen op den duur in één gemeente opgaat met Nieuwegein. In plaats daarvan moet de gemeente haar blik op het zuiden richten waar Zederik en Leerdam mogelijk oren hebben naar één, 60.000 inwoners tellende gemeente Vijfheerenlanden binnen de provincie Utrecht. Deze Zuid-Hollandse gemeenten delen met Vianen dezelfde historie en het plattelandskarakter, aldus Landwehr.

Leerdam en Zederik zijn mogelijk beter af in de provincie Utrecht dan in een “uithoek” van de provincie Zuid-Holland. Het zwaartepunt van deze provincie ligt immers in de buurt van Rotterdam en Den Haag, zei Landwehr. De uitspraak is gewaagd, omdat Leerdam en Zederik bij zo’n fusie de provincie Zuid-Holland zouden verlaten. Toch zijn volgens hem provinciegrenzen tegenwoordig niet meer zo heilig als vroeger.

Televisiekanaal

In de strijd om de kiezer lanceerde VVD Vianen in De Vrijstad een eigen videokanaal op internet: www.vvdtv.nl. De site is onder meer gevuld met interviews met Landwehr, de kandidaat-raadsleden Ellen Leeuw en Huib Zevenhuizen en filmpjes over Vianense thema’s als regiosamenwerking, behoud van het cultureel historisch erfgoed en de herinrichting van het gebied bij De Ponthoeve. De komende tijd komt er materiaal bij en het is de bedoeling dat de site ook na de verkiezingen van 19 maart verder ontwikkeld wordt.

De liberalen willen zich in de campagne nadrukkelijk profileren in de dorpen Hagestein, Everdingen en Zijderveld. Campagneleider Siebolt Nieuwenhuis zei dat de VVD af wil van benamingen als kernen of kleine kernen, waarmee Vianen de drie dorpen binnen de gemeente altijd aanduidde.

Lokaal

De lokale betrokkenheid is in de campagne zichtbaar aan de hand van de posters die op verkiezingsborden en in bushokjes worden opgehangen. Boven het portret van Landwehr staat niet de gebruikelijke verkiezingsslogan, maar alleen de namen van Vianen, Hagestein, Everdingen, Zijderveld of van wijken als Amaliastein of De Hagen. Nieuwenhuis: “Hiermee laten we zien dat we niet de VVD in Den Haag zijn, maar de VVD in Vianen. Loszittende stoeptegels, overlast door hondenpoep en de veiligheid in jouw buurt zijn thema’s waarvoor we ons inzetten.”

De topvijf van de VVD-kandidatenlijst bestaat achtereenvolgens uit lijsttrekker André Landwehr, Siebolt Nieuwenhuis, Huib Zevenbergen, Wim Zuurhout en Allard Stevens.

Het verkiezingsprogramma van VVD Vianen is te lezen op www.vvdtv.nl

André van der Vlerk

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2