Logo hetkontakt.nl/leerdam

Jarno Abbel droomt van een debuut in de Eredivisie

  •   keer gelezen

ASPEREN • Als 9-jarige E-pupil maakte Jarno Abbel de overstap van Asperen naar LRC Leerdam, om twee jaar later te vertrekken naar de jeugdopleiding van Willem II/RKC Waalwijk. Afgelopen herfst speelde de linksback zijn eerste interland in Oranje. Na een geslaagd trainingskamp in Turkije met het Nederlands Elftal onder de vijftien jaar in het voorjaar, ontving hij afgelopen dagen voor eind mei een uitnodiging voor twee oefeninterlands tegen Duitsland.


Jarno Abbel, vijftien jaar inmiddels, oogt relaxed. “Een beetje spannend was het wel hoor, 26 november. We speelden tegen de jeugd van Ierland. Vooraf bekeken we een motivatie-filmpje en werd er ook geoefend met het zingen van het volkslied. Tijdens het Wilhelmus zakte bij mij de spanning en na het eerste fluitsignaal was ik alleen maar bezig met de wedstrijd”, herinnert Jarno zich.

Groeischijven

Hoewel hij de  tweede helft van het seizoen kampt met een blessure aan de zogenaamde groeischijven van zijn knie, gaat het zeer voortvarend met de jongeman uit Asperen. “Al vanaf de kabouters speel ik in de achterhoede. Bij Asperen ging het te makkelijk. Voetballen met jongens die drie jaar ouder zijn, was voor mij geen optie en daarom koos ik voor LRC. Een club, waarvan de jeugd op een wat hoger niveau speelt. LRC. Na een jaartje in de E3, werd ik al ingedeeld bij de D1.”

Koning Willem II College

Jarno, wiens vader Frits bij de Asperense voetbaltrots jarenlang in het eerste voetbalde, speelde selectiewedstrijden bij FC Utrecht. “Ik werd niet geselecteerd, maar wel door Willem II. Dat was in mijn laatste jaar op de lagere school. In de brugklas reed ik vanaf Gorinchem met een busje van Willem II. De afgelopen jaren stap ik op de trein en reis ik zelfstandig naar Tilburg. Mijn moeder brengt mij ’s ochtends om zeven uur op het station in Geldermalsen. Overdag zit ik op het Koning Willem II College en na schooltijd heb ik vier middagen een voetbaltraining bij de club”, vertelt Jarno, die na de zomervakantie voor VWO 4 kiest. “De eerste drie schooljaren zat ik in een gemengde talentenklas. Niet alleen met sporters, maar ook jongens en meisjes die goed zijn in muziek of andere kunstvormen. Heel leerzaam. Vanaf komend schooljaar zit ik, vanwege de verplichte keuze van een profiel, weer in een reguliere klas. Dat zal wel wennen zijn.”

Willem II B1

En dat geldt ook voor zijn voetbalcarrière. “De jeugdopleiding van RKC en Willem II gaat na dit seizoen namelijk uit elkaar. Bewust heb ik voor Willem II gekozen. Niet alleen vanwege het kampioenschap van het eerste elftal, dat volgend voetbaljaar weer in de Eredivisie speelt - maar vooral omdat het meer een echte voetbalclub is. Niets ten nadele van RKC, maar Willem II is een vereniging met een rijkere historie. Ze hebben niet voor niets ooit in de Champions League gevoetbald en ook de faciliteiten zijn veel beter. Dat heb ik de afgelopen tijd wel gemerkt. De medische staf heeft mijn blessure uitstekend begeleid en mede daardoor ben ik nagenoeg hersteld. Aanstaande donderdag heb ik een laatste test en hoop ik de bondscoach te kunnen bellen met de mededeling dat ik 20 en 22 mei beschikbaar ben voor de oefenstage in en tegen Duitsland.”

Oranje

Want ondanks de tegenvallende resultaten met het elftal, ontwikkelt Jarno zich prima. “We hebben dit seizoen slechts tien punten gehaald, maar daags na de met 7-2 verloren competitiewedstrijd tegen PSV B2 werd ik toch uitgenodigd voor Oranje. Winnen is natuurlijk leuk, maar op dit moment ligt de nadruk bij Willem II en dus ook bij mij op de persoonlijke ontwikkeling. Ik speel al twee seizoenen een leeftijdsklasse hoger en ben volgend seizoen de jongste speler in de B1. Door het voetballen tegen oudere jongens ontmoet ik meer weerstand en daar word je natuurlijk alleen maar sterker van.“

Genieten

Dromen doet Jarno uiteraard ook. “Een profcontract en dan debuteren met Willem II in de Eredivisie, daar droom ik echt van. Maar ik besef terdege dat een zware blessure zomaar roet in het eten kan gooien en daarom vinden mijn ouders, die 200% achter mij staan, dat ik elke voetbaldag moet genieten. En dat doe ik dan ook volop”, verzekert Jarno, die onlangs ook een uitnodiging ontving voor een trainingsstage bij het grote Arsenal uit Londen.

Theo Sprong

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2