Logo hetkontakt.nl/leerdam

GO pakt zondag uit met het eerste Leerdams Filmfestival

  •   keer gelezen

LEERDAM • Stadspodium GO begint het nieuwe jaar met een nieuw evenement: het eerste Leerdams Filmfestival. Op zondag 11 januari worden drie Scandinavische films vertoond.


“We hebben voor Scandinavische films gekozen omdat de sfeer en het niveau van deze films heel hoog is. We hebben een selectie gemaakt uit drie films in verschillende genres. Te weten: ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’, ‘After the wedding’ en ‘De vrouw in de kooi’”, vertelt GO-voorzitter Willem van Iperen.

Sfeer

Het Stadspodium startte in augustus 2014 met maandelijkse filmvoorstellingen. Die worden goed ontvangen door het publiek. Van Iperen: “We krijgen positieve reacties en zien in toenemende mate nieuwe bezoekers uit de regio. We mogen ook meer jongeren verwelkomen, dat is extra positief. We horen ook dat de sfeer in de foyer van GO zo goed is, wat vaak resulteert in een lange, gezellige nazit.”

Het filmfestival is georganiseerd door de filmclub van GO. Deze groep vrijwilligers wilde graag iets nieuws doen voor de regio. Het resultaat: een Scandinavisch filmfestival. Van Iperen: “Het is een forse gok, maar soms moet je wel eens van de hoge duikplank springen en kijken hoe de sprong uitpakt. In grote steden zijn filmfestivals succesvol, en wij hopen dat het in GO net zo uitpakt.”

Aan de programmering zal het in ieder geval niet liggen. De drie recente films, waarvan twee boekverfilmingen, zijn van een uitstekend niveau en werden goed ontvangen door het publiek en de recensenten.

De 100-jarige

Het festival start om 13:15 uur met ‘De 100-jarige man die uit het raam klom en verdween’. Een film over Allen, die op zijn 100e verjaardag besluit om het saaie bejaardentehuis te ontvluchten en alleen op avontuur te gaan. Allen maakt een absurde, humoristische en bewogen roadtrip door Zweden in een soms wel heel merkwaardig gezelschap. Bovendien duikt Allen in zijn reis in de jonge  wereldgeschiedenis. De verfilming toont dezelfde absurde humor als het boek.

After the wedding

Om 16:00 uur start de Deense film ‘After the wedding’. Jacob Petersen leidt een weeshuis voor straatkinderen in India. Wanneer het weeshuis met sluiting wordt bedreigd, biedt de Deense zakenman Jacob 4 miljoen dollar, mits Jacob terugkeert naar Denemarken en participeert in het huwelijk van Jørgens dochter. Dit huwelijk blijkt een beslissend moment tussen verleden en toekomst. After the wedding gaat over de uitwerking van een trauma. Een mooi voorbeeld is het levensgrote verschil tussen Jacobs povere leven in India en zijn verblijf in het luxueuze Hilton Kopenhagen bij terugkomst. Het haalt de hoofdrolspeler finaal onderuit.

De vrouw in de kooi

Het festival eindigt met ‘De vrouw in de kooi’, die om 19:00 uur start. Een Deense misdaadthriller over een politie-inspecteur Carl Morck, die gespecialiseerd is in zaken die reeds lange tijd stil liggen. Deze notoire brompot onderzoekt samen met zijn nieuwe assistent Assad de vijf jaar oude verdwijning van een jonge politica. Ze belanden in een corrupte onderstroom die sluimert onder de gepolijste Scandinavische oppervlakte en welke hen opzienbarende situaties oplevert.

Praktische informatie

Het filmfestival vindt zondag 11 januari plaats in Stadspodium GO, Dr. C. Voogdplein 90, Leerdam. Een passe-partout voor drie films kost 15,00 euro. De entreeprijs voor een enkele voorstelling bedraagt 7,50 euro. De horecafaciliteiten zijn afgestemd op het thema Scandinavië. Reserveren kan via www.go-leerdam.nl en kaarten zijn 45 minuten voor aanvang van de eerste film te koop bij de kassa van GO.

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2