Logo hetkontakt.nl/leerdam

Docenten Heerenlanden College bezoeken Oeganda

  •   keer gelezen

LEERDAM • Twee docenten van het Heerenlanden College zijn onlangs voor twee weken op werkbezoek geweest bij collega’s in Noord-Oeganda . Een regio die na een lange burgeroorlog weer volop bruist.


 

Henk Looij (docent natuur- en scheikunde) en Chris Karssen (docent biologie) hebben ondersteuning geboden aan  docenten op agrarische scholen in die regio. De reis georganiseerd door Edukans gaf daar volop gelegenheid voor. Samen met de Oegandese docenten hebben zij via lesobservaties, workshops en co-teaching  gewerkt aan beter onderwijs.  Er is met name gekeken  hoe de leerlingen actiever kunnen leren. Dit betekent inzetten op ontdekken, samenwerken en de leerling op een actieve, speelse manier laten leren. From ‘chalk and talk to active learning’, van ‘schrijven (met het krijtje) en praten naar actief leren’.

Het uiteindelijke doel  is het inkomen van de jongeren – en hun omgeving – te verbeteren, alsook de kwaliteit van de voedselproductie. Vandaar dat in iedere les ook nadrukkelijk werd stilgestaan bij de commerciële waarde van het onderwerp. Een mooi voorbeeld daarvan waren de bijenlessen die onder andere Chris gegeven heeft op een school met een grote bijenstal. Met marketingberekeningen hebben de leerlingen daar  de opbrengst van bijenhouden  in beeld gebracht. 

“We zijn zelf door deze twee weken ondergedompeld  in het toepassen van actieve leermethodes en nemen veel warme contacten, onderwijsideeën en humor van onze collega’s  daar mee naar huis en ons werk”, verhalen beide docenten. “Active learning als motiverende onderwijs methodiek staat weer nadrukkelijk  op onze kaart."

Martine van Os (omroep Max/ambassadeur Edukans was afgelopen zondag op Schiphol om alle Worldteacher terugkomers te verwelkomen en het filmverslag daarvan is te zien op: https://vimeo.com/144617324

Elke woensdag het nieuws uit Leerdam per e-mail
Meer berichten
CustomHtml_2