Logo hetkontakt.nl/leerdam

'Vreselijk veel zin in Serious Request Leerdam'

  •   keer gelezen

LEERDAM • Er wordt inmiddels volop gewerkt aan het Glazen Huis dat in het centrum van Leerdam verschijnt. Donderdagmiddag nemen de bewoners er hun intrek in. "We hebben er vreselijk veel zin in."


Over de inzet van hun verblijf in het Glazen Huis- gesponsord door Buko uit Vuren – zijn ze duidelijk: “We mikken op 6.000 euro. Dat moet haalbaar zijn. Vorig jaar zaten we al rond de 4.500 euro en het is de bedoeling daar flink overheen te gaan.”

Leerdamse variant

Het is voor de derde keer dat er een Leerdamse variant is van het evenement dat Nederland in de dagen voor Kerst in vuur en vlam zet. “In 2013 deden we het in M3, vorig jaar op het Kerkplein”, vertelt Jonathan de Visser (23).

Volgens de student internationale bestuurskunde beviel dat zo goed dat ook dit jaar voor het centrum is gekozen. Nieuw is dat het evenement samenvalt met de kerstmarkt van het Stadshart Leerdam.

“Vorig jaar braken zij hun podium af, een paar dagen later gingen wij de boel weer opbouwen. Het is veel praktischer en gezelliger om het Glazen Huis en de kerstmarkt te combineren.” 

Naar Heerlen

Dat betekent wel dat de Leerdamse variant vooruit loopt op het landelijke evenement in Heerlen dat van 18 tot en met 24 december op de agenda staat. “Maar dat geeft ons tegelijk de mogelijkheid het geld zelf naar Heerlen te brengen”, zeggen de initiatiefnemers.

Naast de drie Leerdammers die van donderdag 10 tot en met zaterdag 12 december bivakkeren in het Glazen Huis, is er een groep van zeker tien vrijwilligers die hen met hart en ziel ondersteunt bij het maken van plannen, de sociale media, techniek en geluid, de fotografie en het onderhouden van de contacten met ondernemers, artiesten en andere betrokkenen.   

Veteraan

Jonathan de Visser geldt als de ‘veteraan’ onder de Leerdamse Glazen Huis bewoners: hij doet al voor het derde jaar mee.

"Een aantal van ons is ook betrokken bij Team 2015. Een paar jaar terug was er wat geld over. Team 2015 houdt zich vooral bezig met plaatselijke activiteiten, maar Serious Request is natuurlijk ook een prachtig doel om te steunen."

"Dit jaar wordt het geld gebruikt om een toekomst voor jongeren in conflictgebieden te realiseren. Dat spreekt ons enorm aan. Daarnaast is het gewoon hartstikke leuk om te doen en liften we in Leerdam mee met de landelijke trend.”

Rens de Ridder, student aan de Politieacademie, bracht vorig jaar ook al enige tijd door in het Glazen Huis en is deze editie gepromoveerd tot ‘vaste bewoner’. 

Motivatiebrief

Femke van Esch (19) – net als de andere twee bewoners afkomstig uit Leerdam – debuteert dit jaar. De studente verpleegkunde moest daarvoor min of meer solliciteren. 

“Ik heb een motivatiebrief geschreven en ook een introductiefilmpje gemaakt. Ik vind het heel mooi om hier aan mee te doen. Toen ik de oproep zag, heb ik geen moment getwijfeld om me aan te melden. De problemen internationaal zijn groot, tof dat we daar in Leerdam wat aan proberen te doen. Ik ga er voor. En ook mijn familie staat er vierkant achter.”

Het geld komt onder meer binnen door het draaien van verzoeknummers. Daarnaast organiseren Leerdamse scholen – zoals de Hobbitstee en het Heerenlanden College – activiteiten en bieden ondernemers artikelen aan waar een bod op kan worden uitgebracht. 

Activiteiten

Daarnaast is er van donderdagmiddag tot zaterdagavond een scala aan activiteiten rond het Glazen Huis. Donderdagavond staan er akoestische sessies gepland die ook via een livestream te volgen zijn. Die nacht komen er bekende Leerdammers langs om de bewoners – die om de beurt slapen – een beetje door de nacht heen te helpen.

Vrijdagmorgen komt ‘Jong Leerdam’ sporten op het plein, ’s avonds brengt Nikky’s Dance leven in de brouwerij, komen er bekende dj’s als Sebastian Bronk opdraven en bezoeken plaatselijke sporters het Kerkplein.

“Zaterdag is er van alles te doen op het podium. Er zijn acts, koortjes en artiesten die aansluiten bij het thema. De mensen hoeven zich geen moment te vervelen. En wij ook niet.”

College werkt mee

Donderdagmiddag om 16:00 uur sluit wethouder Teus Meijdam de bewoners op in het huis, zaterdagavond om 19:00 uur opent burgemeester Rinus Houtman de deuren. De bewoners: “We hopen dat heel veel mensen langs komen. We hebben er gewoon verschrikkelijk veel zin in.”

Bezoekers kunnen bij het Glazen Huis verzoeknummers opgeven. Alle activiteiten zijn te volgen via een livestream, facebook en op de website van het evenement. Daar staat ook een lijst van te veilen artikelen.

De bewoners van het Glazen Huis zijn bereikbaar via 06-38463015. Op de site van deze krant staat een foto van het drietal. 

André Bijl

CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier