Logo hetkontakt.nl/leerdam
<p>&bull; Evelyn en Mien bij kabouter Lowieke.</p>

• Evelyn en Mien bij kabouter Lowieke.

(Foto: Marjo van Andel)

Noordertuin Leerdam zoekt ‘verse’ groene vingers

  •   keer gelezen

LEERDAM • Bijna vijf jaar geleden kreeg Leerdam een gemeenschappelijke moestuin: de Noordertuin.


De vrijwilligers die de tuin bijhouden genieten daar nog steeds volop van, maar er wordt wel gezocht naar ‘verse’ groene vingers. 

Bestuurslid Evelyn Muller: “De vrijwilligers die we nu hebben zijn enthousiast en zorgen ervoor dat de tuin goed verzorgd bijligt. Maar ze zijn op nog geen twee handen te tellen. We kunnen dus echt wel een paar helpende handen gebruiken.” 

Openbare tuin
Daarbij benadrukt Evelyn wel dat de Noordertuin een openbare tuin is.

“Wanneer je actief in de tuin aan het werk bent, betekent dat in dit geval niet dat je een ‘eigen’ stukje grond kan claimen. Je werkt met elkaar in de hele tuin, mag natuurlijk meegenieten van de bloemen, groente en fruit dat er bloeit en groeit en daar heus ook wat van mee naar huis nemen. Maar het is dus niet je eigen groente- of moestuin.”

“Een openbare tuin betekent dat ook de inwoners van Leerdam in onze tuin gewassen kunnen oogsten. Natuurlijk geen tassen vol, maar wel bijvoorbeeld voor de maaltijd van die dag. Een krop sla, wat wortels, net wat er op dat moment voor handen is.” 

Ontspanning
Mien van Brakel en Co Sleeuwenhoek werken met liefde en plezier in de tuin.

“Het is een stukje ontspanning en samen genieten. En niet alleen voor het plezier van de vrijwilligers, maar juist ook voor het plezier van anderen.” 

Mien, die vanaf het allereerste begin haar handen uitsteekt in de Noordertuin, vertelt dat ze het meeste geniet als ze kinderen en jongeren enthousiast kan maken voor alles wat er groeit en bloeit. 

“Het is geweldig om te laten zien hoe mooi het is om je eigen groente te laten groeien. Het leuke is dat we diverse basisscholen betrekken bij de tuin. Dan komen ze een ochtendje een speurtocht doen, planten we bollen met ze of we houden een zonnebloemactie.” 

Naast bezoek van jonge mensen, komen er ook geregeld ouderen van het naastgelegen Huis ter Leede een wandeling maken. Het zorgcentrum draagt de Noordertuin een wam hart toe en heeft in het verleden ook een belangrijke rol gespeeld bij het behoud van de tuin.

Sociaal
Wie vrijwilliger in de Noordertuin wordt, stapt in een enthousiast en sociaal team.

“Het zou geweldig zijn als we jonge mensen aan de groep toe kunnen voegen, hoewel we weten dat zij druk zijn. Het is ook bekend dat de wachtlijsten voor een volkstuin in Leerdam en omgeving best groot zijn. Misschien kunnen de mensen die op die lijst zijn eerst vrijwilliger bij ons worden, dan kunnen ze alvast een beetje wennen aan tuinieren”, zo laat Evelyn haar gedachten de vrije loop gaan. 

Vrijwilligers kunnen alle dagen van de week, behalve op zondag, tot 21:00 uur ‘s avonds hun handen uit de mouwen steken. 

“We hebben, naast dat vrijwilligers zelfstandig aan de slag moeten kunnen, niet zoveel eisen. Wel zou het fijn zijn als de mensen interesse hebben voor de andere vrijwilligers. We kijken hier naar elkaar om, attenderen elkaar op het lief en leed dat onderling leeft. Want samen werken gaat niet alleen over gewassen planten en groente oogsten, het gaat ook om het verbinden van mensen.”

Informatie
In de Noordertuin staat altijd koffie, thee en wat lekkers klaar. Op maandag van 9:00 tot 12:00 uur is er een vaste vrijwilligersochtend, dan staan vrijwilligers paraat met tips. Graag vrijwilliger worden? Neem contact op met noordertuin@outlook.com of 06-30685228. Kijk ook eens op de Facebookpagina www.facebook.com/stichtingmoestuinenleerdam.

Marjo van Andel
Eindredacteur Het Kontakt Leerdam en Vianen
Volg @MarjovAndel op twitter >
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier