Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Camping De Zwaan wacht op nieuwe gasten.
• Camping De Zwaan wacht op nieuwe gasten. (Foto: André Bijl)

Camping De Zwaan in Herwijnen is weer droog

  •   keer gelezen

HERWIJNEN • Een stapel zandzakken en een waterpomp herinneren aan het recente hoogwater. De Waal klotst nog altijd opdringerig aan de randen van het kampeerterrein en het veld is nog wat drassig en modderig, maar sinds een paar dagen is camping De Zwaan aan de Waaldijk in Herwijnen weer drooggevallen.


Anderhalve week daarvoor moest het terrein worden ontruimd. “Op vrijdagmorgen vertrokken de laatste gasten, ‘s middags liep de camping onder water”, vertelt eigenaar Pim van der Meijden. Het was behoorlijk ‘raak’ deze keer. 

“Op een gegeven moment stond het water hier anderhalve meter hoog. In 2013 liep de camping ook onder, maar toen kwam het water minder hoog dan nu. In 2016 hielden we het droog door zandzakken te gebruiken.”

Gasten
Vorige week stond het idyllische terrein aan de Waal helemaal vol kampeerders. “De camping was tot de laatste plaats bezet. We hadden 25 gasten. De meesten gingen naar huis, een paar vakantiegangers verkasten naar een andere camping en van vier gasten die hier een vaste plek hebben, zetten we de caravan in de stalling.”

Van paniek of enig gevaar was volgens Van der Meijden geen sprake. “Alles verliep heel rustig. We houden de waterstanden goed in de gaten en weten daarom al dagen van tevoren wanneer het water hier komt.”

Niet verbaasd
De meeste gasten van De Zwaan waren niet verbaasd door het wassende water van de Waal.

“Ze kennen het Rivierengebied en weten dat dit kan gebeuren. We zitten hier tenslotte in de uiterwaarden – de waterberging van de rivier. De camping loopt bijna elke winter onder water. ‘s Zomers is het gelukkig een uitzondering, maar uitgesloten is het natuurlijk nooit.”

Grapje
Maar enkele gasten kenden dit gebied niet en waren stomverbaasd door de boodschap dat ze weg moesten. “Dat bestaat toch niet, dat is toch zeker een grapje”, zeiden ze. Maar donderdag zagen ze het water langzaam maar zeker stijgen en toen zijn ze toch maar hun spullen gaan pakken.”

Van der Meijden denkt dat het terrein nog een weekje nodig heeft voor het weer helemaal droog is. “Dan maaien we het netjes en gaan we er weer tegen aan. Enkele gasten die vorige week hun boeltje hebben gepakt, verwachten we nog terug en daarnaast komen er een hoop nieuwe kampeerders. Begin augustus zijn we weer compleet volgeboekt.”

André Bijl
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam, Alblasserwaard en Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier