Logo hetkontakt.nl/leerdam
<p>&bull; Broer en zus Eckelboom zijn blij dat er weer kermis gehouden kan worden.</p>

• Broer en zus Eckelboom zijn blij dat er weer kermis gehouden kan worden.

(Foto: Mimi van Rossem)

Broer en zus Eckelboom uit Rumpt: ‘Heerlijk om weer bezig te zijn’

  •   keer gelezen

BEESD • “Ik was blij dat we eindelijk weer konden beginnen”, vertelt Willemien Kars–Eckelboom van de bekende kermisfamilie uit Rumpt vorige week, terwijl zij bezig is alles in orde te maken voor de bezoekers van de jaarlijkse kermis in Beesd. “Heerlijk om weer bezig te zijn en met onze attracties naar dorpen en plaatsen in de regio en het hele land te kunnen gaan.”


Wat was de familie Eckelboom gelukkig toen twee weken geleden de eerste kermis in Geldermalsen gehouden kon worden. Waarna vorige week Beesd volgde. Hier stond de familie met vijftien attracties op het Dorpsplein dat voor een paar dagen was ingericht als kermisterrein. 

Willemien en haar broer Karel staan met de botsautobaan, de oliebollenkraam en suikerspinnen op de kermis. De familie heeft alles uit de kast gehaald om te voldoen aan de coronaregels. Zo staan er tijdens de kermis overal pompjes met steriliserende handgel, wordt ieder uur alles wat mensen aanraken schoongemaakt en zijn er vanaf 17:00 uur gecertificeerde beveiligers op het kermisterrein aanwezig. 

Hekken
Vanwege de coronaregels zijn er voor het eerst in de kermisgeschiedenis van Beesd hekken om het terrein geplaatst.

Willemien: “We doen er alles aan om het voor iedereen zo veilig mogelijk te maken. Normaal staan hier geen hekken en zou de kermis in Beesd traditiegetrouw met een optreden van de fanfare worden geopend. Helaas kon dit nu niet vanwege de coronaregels. Jammer, maar we zijn al blij de we na anderhalf jaar weer kermissen mogen draaien. We zijn de gemeente West Betuwe dan ook zeer dankbaar dat zij groen licht gaven.” 

De kermis wordt gezien als een doorstroomlocatie dus mag er per vijf vierkante meter één persoon op het terrein zijn. Voor Beesd betekent dit dat er 375 personen tegelijk van de kermis kunnen genieten. 

Duidelijk is dat de familie Eckelboom erg blij is dat zij overal kermissen kunnen draaien, maar waar zij wel tureluurs van worden is dat iedere gemeente eigen coronaspelregels heeft. De blijdschap dat het ‘normale leven’ weer is begonnen straalt echter van Willemien en haar broer Karel af. Beiden vertellen dat de corona er financieel behoorlijk heeft ingehakt. 

Vier kermissen
Karel: “Net nadat de recessie was beëindigd en wij de toekomst weer met goede moed tegemoet zagen, brak corona uit. Ik had eind 2019 nog een grote investering gedaan en een nieuwe botsautobaan gekocht toen begin 2020 corona uitbrak. Dat was wel schrikken hoor! We hebben vorig jaar maar vier kermissen kunnen draaien. Dit had een grote impact op de hele familie.”

Willemien vult aan: “We hebben, als we geen kermis draaien altijd wel iets te doen, zoals het onderhoud en vernieuwen van de attracties, maar wat fijn dat we weer kunnen draaien. Want als we niet draaien dan hebben we ook geen inkomsten. We konden overleven door ons spaargeld, maar dat is nu op. We moeten weer opnieuw beginnen, maar we vertrouwen er in dat alles goed komt. Wij, kermisexploitanten zijn zeer creatief hoe te overleven.”

“Je wilt niet armlastig zijn, maar werken voor de kost, je eigen geld verdienen. Van de winter hebben we van oktober tot maart met de oliebollenkraam aan de Dam gestaan.”

Hartverwarmend
“Toen mijn broer Karel een zwaar ongeval, en even daarna mijn vader een hartstilstand kreeg, hebben we alles aan de kant gezet. Al onze aandacht ging naar hen. Gelukkig gaat het weer beter met beiden. En wat hebben de mensen met ons meegeleefd. We kregen toen we geen kermissen mochten draaien en tijdens de ziektes van mijn vader en broer heel veel kaartjes, bloemen en zelfs cadeaubonnen van de mensen toegestuurd. Zo hartverwarmend allemaal, we hebben dit erg op prijs gesteld. En als je nu ziet hoe blij de mensen zijn dat ze weer naar een kermis kunnen, daar doe je het voor.”

Wat broer en zus samen opmerken is dat een kermis voor iedereen toegankelijk is. Karel: “Je hoeft hier geen geld uit te geven, je kunt gewoon naar een kermis komen voor de sfeer en om andere mensen te ontmoeten.” 

De komende tijd staan er in deze omgeving nog de kermissen in Heukelum van 1 tot en met 4 september en in Herwijnen van 11 tot en met 14 september gepland. Maar wel alles onder voorbehoud van eventuele nieuwe COVID-19 maatregelen.

Mimi van Rossem,
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @HerminevanRosse op twitter >
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier