Logo hetkontakt.nl/leerdam
• Wethouder Kamstra legt de laatste hand aan de muurschildering.
• Wethouder Kamstra legt de laatste hand aan de muurschildering. (Foto: Mimi van Rossem)

Schilderkunst in Leerdamse buitenruimte

  •   keer gelezen

LEERDAM • Onder toeziend oog van de KIOR leden, sponsoren, vertegenwoordigers van de gemeente en wethouder Tirtsa Kamstra heeft kunstenares Astrid Moors vorige week met het plaatsen van haar initialen de muurschildering ‘Levenslijnen’ op het relaishuisje aan de Stationsweg voltooit. Waarna de wethouder nog het jaartal ’21 op de muur schilderde.


Namens de werkgroep KIOR, Kunst in de Openbare Ruimte, legde Wim van der Leij uit dat juist voor dit relaishuisje is gekozen omdat het er grauw en saai uitzag. De werkgroep vond het tijd om hier wat kleur en fleur op aan te brengen. 

Van der Leij: “Fantastisch dat wat lelijk is, mooi gemaakt kan worden. De schilder kreeg tijdens het werk al leuke reacties van passanten. Om deze muurschildering te realiseren hebben we een aantal kunstenaars gevraagd een schetsontwerp te maken. Het ontwerp van Astrid Moors viel op omdat wij dit een prikkelend, uitdagend ontwerp vonden met verrassende elementen.”

Het is niet direct duidelijk wat je ziet en van een afstand maakt het je nieuwsgierig. De bomen passen bij de omgeving, maar wat zeggen de bomen? Dit legde Moors uit tijdens de borrel achteraf. 

“Ik laat het aan de mensen zelf over wat ze er in willen zien. Ik heb bij het ontwerpen gekeken naar het ritme van de aanwezig bomen en het perron. Ik ben altijd bezig met bomen en de achterliggende gedachte is dat mensen kijkend naar deze muurschildering zelf een boompje gaan opzetten over het milieu en dergelijke.” 

Wethouder Tirtsa Kamstra vertelt dat de gemeente blij is met initiatieven die de stad mooier maken. “Het mooie is dat de werkgroep KIOR, bestaande uit vrijwilligers, met het verwezenlijken van haar doelstellingen ook een belangrijke bijdrage levert aan de culturele doelen die de gemeente nastreeft.”

De samenwerking tussen de werkgroep KIOR, dat een onderdeel is van het Stichting Pilgram Initiatief, en de gemeente is dan ook uitstekend. Tijdens het officiële gedeelte maakte Van der Leij bekend dat de KIOR nog een aantal gebouwen en muren op het oog heeft die ook een kleurtje kunnen gebruiken. 

“We proberen twee kunstwerken per jaar te realiseren. Helaas is dit vorig jaar niet gelukt, dus zijn wij blij dat we nu mede dankzij alle sponsoren dit kunstwerk konden realiseren.” 

Hoewel de KIOR dus zelf al een paar gevels in gedachten heeft die een kleurtje kunnen gebruiken, roept Van der Leij de inwoners van Leerdam op om zelf ook met voorstellen te komen. Dit kan door een mail te sturen naar: romk0030@planet.nl.

Mimi van Rossem,
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @HerminevanRosse op twitter >
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier