Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: Stockfoto 123RF.com

NVWA rolt illegale slachterij op in Acquoy: vijf schapen al geslacht

  •   keer gelezen

ACQUOY • Inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA), politie en opsporingsambtenaren van de Omgevingsdienst Rivierenland hebben dinsdag een illegale slachterij opgerold in Acquoy. Zij troffen in een boerderij achttien schapen aan die voor het Offerfeest geslacht zouden worden. Vijf schapen waren al geslacht, de andere dertien konden worden gered. Zes verdachten zijn verhoord, tegen hen wordt proces-verbaal opgemaakt.


De NVWA kwam de illegale slachterij op het spoor dankzij een anonieme melding. Samen met de politie en de Omgevingsdienst Rivierenland zijn de verdachten dinsdagochtend op heterdaad betrapt. 

Het onbedwelmd slachten van dieren is in Nederland alleen in erkende slachthuizen en onder toezicht van de NVWA toegestaan. De NVWA en politie controleren dit jaar extra op illegale slacht rondom het Offerfeest.

Vermoedens van illegale praktijken kunnen worden doorgegeven aan het landelijke meldpunt voor misstanden met dieren, telefoonnummer 144. Bij overtreding zal streng worden opgetreden. De maximale boete voor het onbedwelmd slachten van dieren buiten het slachthuis is € 87.000. Ook kan een overtreder een gevangenisstraf van maximaal zes jaar krijgen.

Dit jaar mogen 47 slachthuizen dieren slachten tijdens het Offerfeest. Dat gebeurt zowel bedwelmd, als onbedwelmd. Dierenartsen van de NVWA houden ook tijdens het Offerfeest 2021 strikt toezicht op het doden van dieren. Dat betekent dat in ieder slachthuis dierenartsen aanwezig zijn die toezien op het slachtproces en ingrijpen als regels niet worden nageleefd.

CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier