Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: Stockfoto 123RF

‘Financiële positie gemeente West Betuwe is sterk’

  •   keer gelezen

WEST BETUWE • Wethouder Govert van Bezooijen benadrukte vorige week tijdens de behandeling van de Perspectiefnota dat het met de financiële positie van de gemeente West Betuwe wel goed zit.


“De jaarrekening laat een positief resultaat zien, we hebben een sluitend meerjarenperspectief en ons weerstandsvermogen is sterk. Tegelijkertijd hebben we bijna alle harmonisaties afgerond en hebben we veel geïnvesteerd in wegen en groen.”

De meeste fracties toonden hun waardering voor het gevoerde beleid. Al was er ook kritiek van onder meer Verenigd West Betuwe (VWB). 

Voorman Gijsbert van de Water stelde vast dat het alleen financieel goed gaat, omdat het college ‘incidenteel geld’ gebruikt en van tijd tot tijd de kas ‘plundert’ om plannen uit te voeren. Ook constateerde hij dat de burger in West Betuwe de hoofdprijs betaalt om hier te mogen wonen. “Een gemiddeld huishouden betaalt duizend euro aan gemeentelijke lasten. En dan de arrogantie om te zeggen dat het goed gaat.” 

Ook wees Van de Water op de risico’s die de gemeente loopt bij het sociaal domein en de jeugdzorg. “De financiële positie van de gemeente is uitstekend, maar de weg naar beneden is heel duidelijk ingezet.” 

Niet al te positief
Ook D66-leidster Rita Boer Rookhuiszen was niet al te positief gestemd. Ze stelde vast dat het plaatje voor de komende jaren boekhoudkundig klopt.

“Maar vanaf 2026 staan we ruim twee miljoen in het rood. Dit jaar wordt een greep van bijna twintig miljoen uit de algemene reserves gedaan, waardoor onze reserves meer dan halveren. De financiële gevolgen van dit beleid zien we vanaf 2026 in de (rode) cijfers terug. De toekomst voor West Betuwe ziet er financieel gezien niet rooskleurig uit.” 

VVD-er Frank Broedelet was - net als de meeste fracties – een stuk positiever gestemd, maar ook hij waarschuwde het college er geen gewoonte van te maken om een greep te doen uit de algemene reserve.

Financiële positie is sterk
Wethouder Van Bezooijen wees in een reactie op het oordeel van de gemeentelijke accountant Deloitte die juist heel lovend was over het financiële beleid van West Betuwe.

“En dat is toch een autoriteit op dit gebied. Volgens hem is onze financiële positie sterk. De schuldquote is laag en ligt ver onder de kritische grens. Ook onze solvabiliteit is sterk verbeterd en ons weerstandsvermogen is uitstekend.” 

Volgens de wethouder is de inzet van de algemene reserve voor het uitvoeren van nieuw beleid verantwoord. 

“Volgens onze accountant leveren we een knappe prestatie voor een heringedeelde gemeente. Zeker in coronatijd. ‘Dat doen veel andere heringedeelde gemeenten u niet na’, zei hij. Ik was daar heel blij mee’, zei de wethouder.

André Bijl
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam, Alblasserwaard en Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier