Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: Stockfoto 123RF

West Betuwe wil versnelling CPO

  •   keer gelezen

WEST BETUWE • De overgrote meerderheid van de raad van West Betuwe is tijdens de behandeling van de Perspectiefnota akkoord gegaan met een motie van de CU over het bouwen van huizen in particulier opdrachtgeverschap (CPO).


De motie werd mede ingediend door Dorpsbelangen, SGP, VVD, PvdA, CDA en GroenLinks. 

Deze aanpak biedt inwoners de mogelijkheid om samen een bouwproject te starten en daarbij een grote inbreng te hebben. Daardoor krijgen ze ook de kans om in hun eigen woonplaats te blijven wonen. 

De ChristenUnie vroeg het college in de motie om het CPO-beleid met voorrang vast te stellen, zodat de initiatieven versneld uitgevoerd kunnen worden. “We willen graag een ruimhartig beleid voor CPO en sociale woningbouw. Belangrijk is dat we naar mogelijkheden kijken om onze inwoners perspectief te bieden”, zei CU-voorman Fred Temminck. 

Versnellen
Veel fracties drongen er sowieso bij B&W op aan om vaart te maken met bouwprojecten. VVD-er Frank Broedelet: “Wat het CPO-beleid betreft: versnellen, versnellen, versnellen. Dat geldt ook voor de woningbouw in onze kernen. Dat is essentieel.”

Henk de Man (Dorpsbelangen) stelde vast dat de gemeente er niet in slaagt om door te pakken. “Voor inwoners lijkt het alsof er op de rem wordt getrapt. Projecten waar mee naar buiten wordt getreden, zijn voor de fusie opgestart en zelfs die lopen niet door. Waar blijven nieuwe initiatieven? Waarom blijven we achter?” 

SGP-er Lourens van Bruchem zat op dezelfde lijn. “Mensen, we moeten werk maken van bouwplannen die al jaren ‘in de pen zitten’, maar niet op gang komen: Tuil, Ophemert, Waardenburg, Haaften en Beesd.” 

Hij deed suggesties voor de modernisering van het woonbeleid. “Denk aan flexibiliteit in woonvormen, generatie wonen, tiny houses, landgoederen en buitenplaatsen”, aldus Van Bruchem die mee wilde denken over het invoeren van welstandsarm bouwen. 

Utopie
Namens D66 drong Rita Boer Rookhuiszen aan op spoed. “Het college stelt dat in 2022 in 75 procent van de kernen woningbouw te zien zal zijn. Een utopie. En dat terwijl er zoveel plannen en ideeën bestaan. Voordat die uitgevoerd worden, ben je zo anderhalf jaar verder.”

Dittie van Zee (CDA) miste de daadkracht die nodig is om de woningbouw te versnellen. “We zijn teleurgesteld over de aanpak hiervan. Tot nu toe is er alleen maar uitvoering gegeven aan oude plannen. Hoe zit het met vrijkomende locaties, zoals oude schoolgebouwen, brandweerkazernes en gemeentewerven? Wonen moet voor eigen inwoners betaalbaar en bereikbaar zijn. Vooral starters hebben het moeilijk.” 

Ze riep B&W op creatief te zijn met (pre)mantelzorgwoningen en kangaroewoningen en vroeg aandacht voor tiny houses. “Die zorgen voor doorstroming en laten een kleine voetafdruk achter. Geef daar prioriteit aan.” 

Te weinig zichtbaar
Voor wethouder Sietse Klein was de boodschap duidelijk: “Alle fracties hebben het over woningbouw. Dat is niet gek in een verhitte woningmarkt.” Ze vertelde dat het college na het vaststellen van de woonvisie verder is gegaan met het uitwerken van bestaande projecten en in gesprek is met initiatiefnemers over de ontwikkeling van nieuwe plannen.

“Maar daar is wel tijd voor nodig. We zijn met allerlei projecten bezig. Het probleem is dat dat te weinig zichtbaar is. We moeten u daarin voortaan beter meenemen”, aldus de wethouder die de CPO-motie omarmde. 

Jos Rietbergen (VWB) stelde vast dat colleges al twintig jaar bezig zijn met dit onderwerp. “Wanneer zien we daar wat van terug?” Wethouder Klein: “Zo snel mogelijk, maar we zijn niet alleen aan zet. In 2022 gaan we zaken aan u voorleggen.”

André Bijl
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam, Alblasserwaard en Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier