Logo hetkontakt.nl/leerdam
<p>&bull; De juffen kijken terug op een geslaagde &#39;afscheidsdag&#39;.</p>

• De juffen kijken terug op een geslaagde 'afscheidsdag'.

(Foto: Mimi van Rossem)

De Hobbitstee in Leerdam neemt afscheid van twee juffen

  •   keer gelezen

LEERDAM • Met veel plezier hebben Hannie Bats en Trudy van den Berg jarenlang in het kleuteronderwijs gewerkt, maar nu gaan beide dames vanwege hun leeftijd met pensioen. 


Hannie Bats heeft 47 jaar op de Hobbitstee gewerkt en Trudy van den Berg 27 jaar. De leerlingen, ouders en collega’s gaan de twee zeker missen en andersom ook, maar er komen ook veel mooie dingen voor terug. 

Beiden vallen zeker niet in een zwart gat en gaan ook niet achter de geraniums zitten. 

Van den Berg: “Ik ga wat meer werken aan mijn sociale contacten, want deze schoten er door mijn werk vaak bij in. Daarnaast heb ik thuis genoeg te doen. De tuin, lezen, golfen en de kleinkinderen. En als het weer kan wil ik mooie reizen maken en Sevilla bezoeken. Ik ga de school echt loslaten en kom er alleen nog om mijn kleinkinderen te halen. Want dat is zo leuk, ik heb drie kinderen die allemaal op de Hobbitstee hebben gezeten en nu heb ik acht kleinkinderen waarvan de oudste drie ook op deze school zitten.” 

Hannie Bats neemt niet definitief afscheid en zal zeker af en toe op school te vinden zijn. “Ik ga mijn sleutel echt nog niet inleveren. Ik kom zeker terug, want ik ga op school eigen projecten opstarten of projecten afronden die nog niet gereed zijn. Ook wil ik helpen bij het inrichten van de klassen als er een thema wordt behandeld. En ik kom zeker een keertje voorlezen.” 

Kleuters
In gesprek met de twee blijkt al snel dat hun hart echt bij het kleuteronderwijs lag. “Kleuters kunnen soms zulke grappige opmerkingen maken en zijn vrij open en spontaan”, vertelt van den Berg hierover. “En wij zijn ook opgeleid tot kleuteronderwijzer”, vult Bats aan.

Terugkijkend vertelt Bats dat zij 47 jaar geleden begonnen is op de kleuterschool De Kinderkorf die op de plek van het huidige Snoekgebouw in Oost stond, daarna is de Kinderkorf een paar jaar ondergebracht bij de Kerkstraatschool en toen deze gesloopt werd ook nog een tijdje in de Groen van Pinksterenschool in wijk West. 

“Maar de leukste plek is toch hier op deze plek in wijk Oost. Ik vind de Hobbitstee een hele fijne school, met een geweldig team, betrokken ouders en leuke kinderen. We zijn altijd meegegroeid met de maatschappij en de moderne technieken die nu op scholen worden gebruikt. Van werken met pen en papier naar de digitale schoolborden, maar ook dat er sinds een aantal jaar lessen in het Engels worden gegeven. Genoten heb ik van alles. Want naast les geven aan kleuters, heb ik ook voor de groepen 3,4 en 6 gestaan en was zelfs een aantal jaar intern leidster. Allemaal leuk om te doen, maar mijn hart ligt toch echt bij de kleuters en ondanks de vele veranderingen blijft het allerbelangrijkste dat je het kind ziet en vooruit helpt.” 

Mooie tijd
Van den Berg reageert hierop: “Logisch dat alles verandert, de scholen moeten passen in de maatschappij en inspelen op wat er gebeurt. Zo is het leuke aan het werken met een digitaal schoolbord dat je de kinderen alles kunt laten zien. Zoals de thema’s die op dat moment worden behandeld, en het is een goede hulp bij de taal – en rekenactiviteiten.”

Bats vervolgt dat de belangrijkste verandering in het onderwijs was dat de regie niet meer bij een gemeente ligt, maar bij het schoolbestuur.

De twee hebben een mooie tijd beleefd op de Hobbitstee school, dus is het extra jammer dat zij nu vanwege de corona geen groots afscheidsfeest krijgen. “Maar we hebben vorige week zo’n leuke dag gehad. We zijn echt in het zonnetje gezet tijdens de ‘Fort van Verbeelding’ dag die voor ons was georganiseerd. We moesten buiten op stoeltjes zitten en iedere klas had iets leuks ingestudeerd, zo leuk”, reageren de juffen. 

Ook was op het schoolplein een grote banier neergehangen waarop de dames door de jaren heen op hun school staan afgebeeld. Bats en van den Berg vinden het wel erg jammer dat de ouders er niet bij konden zijn.

Mimi van Rossem,
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @HerminevanRosse op twitter >
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier