Logo hetkontakt.nl/leerdam

Vier basisscholen in West Betuwe worden binnenkort duurzamer

  •   keer gelezen

WEST BETUWE • Maar liefst vier basisscholen worden binnenkort energieneutraal, gasloos en voldoen straks aan de huidige ventilatienormen voor scholen.


Deze scholen zijn de komende twaalf jaar niet aan de beurt voor een grondige renovatie of nieuwbouw. Daarom wordt nu ingezet op verduurzaming van het gebouw en verbetering van het binnenklimaat.

Deze vier scholen zijn geselecteerd:
•        De Schakel, Meteren;
•        Mr. Aafjesschool, Meteren;
•        De Springplank, Rumpt;
 •        Eben Haezerschool, Waardenburg.

De Waardenburgse Eben Haezerschool heeft de primeur. Daar starten volgende week de eerste werkzaamheden om het dak- en de spouwmuren te isoleren. Na de zomervakantie komen er onder meer een warmtepomp, ventilatie-units, LED-verlichting en zonnepanelen. 

De gemeente werkt nauw samen met de scholen. De scholen investeren zelf ongeveer tien procent van de totale kosten. Een echte coproductie dus.

Duurzamer, energiezuiniger en beter binnenklimaat
Govert van Bezooijen, wethouder Onderwijs, roemt de inzet en ambities van de schoolbesturen.

“Door deze ingrepen wordt de school niet alleen duurzamer en energiezuiniger. Ook het binnenklimaat wordt sterk verbeterd. Zo ontstaat een prettige omgeving om in te leren, spelen en werken. De scholen in Asperen en Heukelum kunnen hier al over meepraten. Uiteindelijk komen alle scholen aan de beurt.”

Geld van provincie
De provincie Gelderland stelde 2,4 miljoen euro beschikbaar voor verduurzaming van scholen en het verbeteren van het binnenklimaat. De werkzaamheden moeten uiterlijk eind 2022 klaar zijn.

Aan de hand van het integraal huisvestingsplan, dat de gemeente maakte met de schoolbesturen, is bepaald hoe dit geld zo efficiënt mogelijk kan worden ingezet.

Integraal huisvestingsplan
In het integraal huisvestingsplan (looptijd 2021-2032) zijn alle schoolgebouwen bekeken en in welke staat ze zijn. Er zijn scholen die in de komende jaren gerenoveerd of vernieuwd worden. En scholen die daar de komende jaren niet voor in aanmerking komen.

Daarmee is in beeld gebracht welke schoolgebouwen zich het beste lenen om met het beschikbaar gestelde geld van de provincie een verduurzamingslag te maken, binnen de gestelde termijn. Daar zijn de vier geselecteerde scholen uitgekomen.

CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier