Logo hetkontakt.nl/leerdam
<p>&bull; J&ouml;rgen S&ouml;rensen - naast een schilderij van Maria Ponderus - is met hart en ziel verbonden aan het Hofje.</p>

• Jörgen Sörensen - naast een schilderij van Maria Ponderus - is met hart en ziel verbonden aan het Hofje.

(Foto: André Bijl )

Frisse wind door Leerdams Hofje

  •   keer gelezen

LEERDAM •  Dit voorjaar traden de neven Jörgen en Ronald Sörensen en Hans Kabel aan als nieuwe regenten van het Hofje van Mevrouw van Aerden. De drie regenten zijn met veel enthousiasme aan de klus begonnen.


Zo kijken ze uit naar mooie activiteiten, zoals de organisatie van zomeravondconcerten. 

Na de onverwachte dood van de vorige beherend regent Maarten Kruyswijk, in januari, kwam het drietal in beeld. “Zijn werk werd overgenomen door zijn zus Marijke, maar die is inmiddels 85 en zag er niet goed overheen. Vandaar dat ze vroeg of ik bij wilde springen”, vertelt Jörgen Sörensen – onder meer oud-directeur van DSM en oud-wethouder van Beesd – de kersverse voorzitter van het regentschap. 

Opvallend voor een buitenstaander: de oude en nieuwe regenten kenden elkaar nauwelijks. “Een paar maanden voor zijn dood heb ik een gesprek gehad met Kruyswijk met de vraag of ik hem ergens bij kon helpen. Dat was onze eerste ontmoeting. Het feit dat we 250 jaar geleden dezelfde voorvader hadden, betekent niet dat we elkaar nu zouden moeten kennen”, zegt Sörensen.

Afstammelingen
De nieuwe regent is met hart en ziel verbonden aan het Hofje.

“Mijn overgrootmoeder heeft hier dertig jaar gewoond. Haar bedstede staat er nog. In onze familie was het Hofje altijd onderwerp van gesprek. Daardoor weet ik veel van de geschiedenis. Neem deze kist uit de regentenkamer. Ik zei laatst tegen een gids: dat is niet het originele exemplaar. De echte kist had drie sleutelgaten. Elke regent bezat een sleutel, de kist kon alleen worden geopend als alle regenten hun sleutel gebruikten. Dat was om de kostbare inhoud – oude aandelen en obligaties – te beschermen.”

“Onderzoek wees uit dat de oude kist in 1975 was gejat, dit exemplaar kregen we van Lies Kruyt.” 

De huidige regenten stammen af van de vader en moeder van Maria Ponderus – de stichter van het Hofje. “Daarmee voldoen we aan de voorwaarde dat regenten van haar geslacht moeten zijn. Een andere eis is dat ze de ‘gereformeerde’ (nu Protestantse) religie aan moeten hangen.” 

De drie neven komen elke donderdag samen in het Hofje. “We vinden het leuk om te doen, maar het besturen vergt veel tijd. We zijn er zeker 30 tot 40 uur per week mee bezig. Gelukkig heb ik de nodige organisatorische ervaring.”

Complex
De afgelopen maanden kwam er veel op het nieuwe regentschap af.

“Het besturen van het Hofje is complex. We hebben met de gebouwen en oude meesters een museale functie. Daarnaast zijn er de tien huisjes, waarvan er negen bewoond worden en één gebruikt wordt door onze vrijwilligers. We beheren twaalf hectare grond en natuurlijk is er onze fraaie boomgaard en het voorgebouw dat tot voor kort verhuurd werd aan de gemeente, maar dat nog altijd gebruikt wordt als trouwlocatie. En uiteraard proberen we zoveel mogelijk contacten te onderhouden met onze vrijwilligers.” 

De afgelopen maanden zocht het drietal zijn weg door meerjarenonderhoudsplannen, beveiligingsopgaven, huur- en pachtcontracten en overlegde met verzekeraars, accountants en Monumentenzorg. “Het Hofje ziet er prachtig uit, maar volgens de kenners moet er veel aan gebeuren. De komende jaren kost ons dat zo’n miljoen euro.” 

Toekomst
Nu de paperassen op orde zijn, houden de regenten zich bezig met de toekomst.

“We willen openstaan naar de samenleving. We kregen de vraag of er in de tuin van het Hofje een beeldenexpositie kon worden gehouden. Een geweldig idee. Ook de vrijwilligers reageerden enthousiast. Verder kijken we uit naar de zomeravondconcerten, zoals die vroeger werden gehouden. Mooie muziek, zitjes in de tuin, een hapje en een drankje, reuze gezellig. Daar stellen we graag onze tuin voor beschikbaar. En als het regent, verhuizen we naar het poortgebouw. We roepen initiatiefnemers op zich te melden.” 

In de rubriek ‘Nieuws uit de regentenkamer’ vertelt Ronald Sörensen op de site van Hofje over de bezigheden van de regenten en ook het inschakelen van plaatselijke vaklui is onderdeel van de nieuwe koers. 

“We kiezen zoveel mogelijk voor mensen uit Leerdam. Onlangs hadden we een gesprek met burgemeester Fröhlich. We zeiden: we vragen niet om geld, want dat is er niet. Maar als jullie vergunning geven voor de organisatie van zes concerten zorgen wij voor de rest. Creatief denken, daar gaat het om.”

André Bijl
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam, Alblasserwaard en Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier