Logo hetkontakt.nl/leerdam
<p>&bull; &nbsp;&#39;Wat de toekomst gaat brengen, Joost mag het weten&#39;.</p>

•  'Wat de toekomst gaat brengen, Joost mag het weten'.

(Foto: Mimi van Rossem)

Leerdamse Nel van Ziel: ‘Ik heb nog 110 procent energie’

  •   keer gelezen

LEERDAM • Nel van Ziel gaat met pensioen, maar dat betekent zeker niet dat ze achter de geraniums gaat zitten.


Officieel is Nel van Ziel, werkzaam op het Heerenlanden College De Joost, al vijf maanden met pensioen maar tot nu toe is zij nog dagelijks in de school te vinden. 

Afscheid nemen van de school en haar leerlingen: daar moest zij niet aan denken. Liever was zij nog jaren met haar werk op school doorgegaan, maar vanwege de Stichtingsstatuten moet zij na 44 jaar in het onderwijs te hebben gewerkt, nu echt stoppen. 

Als afscheidsgroet kregen alle leerlingen een chocoladereep met de tekst ‘Wat de toekomst gaat brengen, Joost mag het weten’. Dat geldt zeker voor Van Ziel, want het is nu nog onduidelijk wat zij in de toekomst gaat doen. Gaat zij zich als vrijwilliger inzetten voor Vluchtelingenwerk of als Schuldhulpmaatje? Wie zal het zeggen? 

Actief
Duidelijk is wel dat Nel niet achter de geraniums gaat zitten, daar is ze veel te actief voor.

Of zoals zij zelf zegt: “Ik was graag doorgegaan want ik heb nog 110 procent energie en geniet nog steeds iedere dag van het werken met leerlingen. Maar de statuten schrijven voor dat gepensioneerden echt met pensioen moeten. Ik vond het werken op school echt heel mooi. Het heeft mijn leven verrijkt om hier te mogen werken.”

“Ik kan er nog steeds heel warm worden van wat ik heb geleerd van het werken met leerlingen uit allerlei culturen. Ik ga dit zeker missen. Maar ik heb gelukkig een zeer goede opvolger en laat het werk met vertrouwen los. Weet je wat zo grappig is? Ik was 17 jaar de jongste leerkracht op deze school en nu ben ik de oudste, dus tijd om te gaan. Wat ik geleerd heb? Als je jong bent denk je dat de wereld maakbaar is, maar door de jaren heen heb ik geleerd dat deze grijs is en je het zelf moet inkleuren.” 

Met hart en ziel heeft Nel zich 44 jaar lang ingezet voor de leerlingen en hun ouders. Van Ziel begon als begin twintiger als leerkracht op de huishoudschool en beëindigd haar loopbaan nu als adjunct sector directeur VMBO van Het Heerenlanden De Joost. 

Fusies
Zij heeft tijdens haar loopbaan maar liefst vijf fusies van scholen meegemaakt. In 1977 begon Van Ziel op de Huishoudschool Leedestein.

In 1990 fuseerde deze school met mavoschool de Lingestreek en een jaar later in 1991 volgde een fusie met LTS prins Bernard. In 1999 volgde weer een fusie, ditmaal met het Prins Willem Alexander College en gingen de scholen verder onder de naam het Heerenlanden College. 

Deze is sinds 2011 ondergebracht bij de stichting CVO-AV. Veel veranderingen voor iedereen dus. Niet alleen door de samenvoegingen van de scholen, maar ook omdat iedere school zijn eigen geloofsstroming had. 

Leerling centraal
Naast lesgeven in het vak Zorg - en Welzijn was Van Ziel examensecretaris, stagecoördinator, contactpersoon Bedrijven Kring Leerdam en actief bij de Buitenschoolse Activiteiten.

Terugkijkend op haar werk in het onderwijs vertelt Van Ziel: “Ik ben best pittig, maar wel open naar de leerlingen en hun ouders geweest. Ik heb altijd samen met de ouders gekeken naar oplossingen, want zij willen graag dat het goed gaat met hun kind, en ik wil dat het goed gaat met de leerling. Les geven of leerlingen begeleiden naar hun toekomst houdt niet op na schooltijd. Heel veel avonden heb ik besteed aan zaken naast de school, maar die wel indirect te maken hadden met de leerlingen.” 

Soms maakte Nel zich grote zorgen om een leerling. Want zij voelde zich echt medeverantwoordelijk voor de leerlingen en ging altijd met ouders in overleg om dingen goed aan te pakken. 

Want zoals Van Ziel al eerder opmerkte: “Wij hebben de leerlingen tijdelijk maar zij blijven eeuwig het kind van de ouders. Samen werken aan hun toekomst is en blijft, zeker in de tienertijd, zeer belangrijk.”

Mimi van Rossem,
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @HerminevanRosse op twitter >
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier