Logo hetkontakt.nl/leerdam
Foto: 123RF.com

Extra geld voor sport en cultuur in West Betuwe

  •   keer gelezen

WEST BETUWE • De raad van West Betuwe ging donderdag akkoord met een motie van coalitiepartijen CU, Dorpsbelangen, SGP, VVD en PvdA – gesteund door VWB – om meer geld uit te trekken voor sport en cultuur.

CU-voorman Fred Temminck constateerde dat de gemeente per inwoner minder geld aan sport besteedt dan de omliggende gemeenten. 

“We blijven ook onder het landelijke gemiddelde. Een slechte zaak. Bewegen is goed voor jong en oud, het houdt mensen fit en we voorkomen andere problemen, waarvan de kosten weer op ons bordje komen.” Ook wees hij op de rol van (muziek)verenigingen. 

“Die zijn niet weg te denken bij lokale festiviteiten.” Hij pleitte daarom voor een ruimhartig beleid en geen verkeerde zuinigheid. “Het betaalt zich terug.” 

SGP-er Lourens van Bruchem was het met hem eens. “Het is belangrijk dat mensen bewegen, ergens bij horen, positieve energie krijgen. Op het gebied van cultuur geldt hetzelfde. Muziekonderwijs bijvoorbeeld, laat mensen samen ‘harmonische herrie’ maken.” 

Hij drong er bij B&W op aan na te denken over het zwembad en de sporthal in Geldermalsen nu het contract met Laco in 2024 eindigt. 

“Wij vinden het belangrijk dat het zwemonderwijs blijft. Een energie duurzaam gebouw met een sporthal en een zwembad? Maar ook een kantine zonder alcohol?” 

Ook Henk de Man (Dorpsbelangen) pleitte voor een ruimhartig sportbeleid. “Een goede sport- en bewegingsinfrastructuur kan ervoor zorgen dat veel kosten op ander gebied niet gemaakt hoeven worden.” 

CDA-er Dittie van Zee wees erop dat sport bijdraagt aan een gezonde levensstijl, sociale cohesie en de ontwikkeling van talenten. “Hierin investeren vertaalt zich in het welzijn van onze inwoners. Een goede zwem-accommodatie past bij dit beleid.” 

Ook PvdA-er Hennie Challik wees op het belang van sport en het ondersteunen van verenigingen. Het was de bedoeling om bij de harmonisatie van het sportbeleid - dat na de zomer op de agenda staat - uit te gaan van de 0-variant. 

De motie roept B&W op voor de komende vijf jaar een plus-variant uit te werken. Ook moeten B&W de financiële consequenties in beeld brengen. Wethouder Ton van Maanen omarmde de motie. “Voor u staat een tevreden portefeuillehouder. Ik ben het met u eens dat bewegen goed is voor de fysieke en mentale gezondheid.”        

André Bijl
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam, Alblasserwaard en Vianen.
Volg @andrebijl op twitter >
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier