Logo hetkontakt.nl/leerdam
<p>&bull; 26 keer werd er in Leerdam een Blues festival gehouden.</p>

• 26 keer werd er in Leerdam een Blues festival gehouden.

(Foto: Mimi van Rossem)

Ode aan Leerddamse blues liefhebbers

  •   keer gelezen

LEERDAM • Het is de komende maanden blues wat de klok slaat bij de Kunstplaats Vijfheerenlanden.


Ongewassen t-shirts die aan het plafond hangen, heel veel bijzondere foto’s en posters aan de muren, verschillende muziekinstrumenten en andere attributen en natuurlijk een aantal flessen whisky die in het pand staan, verwijzen naar de bijzondere overzichtstentoonstelling over 26 jaar Blues Festivals in Leerdam. 

Deze tentoonstelling ‘Nothing But The Blues’ is tot eind augustus te vinden in het pand van de Kunstplaats Vijfheerenlanden op de Markt 7 in Leerdam.

Ode
‘Nothing But The Blues’ is een ode aan Hein Derksen en Ben van Slooten. De twee blues liefhebbers in hart en nieren organiseerden tussen 1989 en 2018 maar liefst 26 keer het Blues Festival in partycentrum Het Dak. Hiervoor hebben zij destijds samen met de inmiddels overleden medeorganisator Aart Roza speciaal ‘Stichting Blues 89’ in het leven geroepen.

Beiden hebben zeer actief meegewerkt aan het tot stand komen van deze overzichtstentoonstelling en hebben alles wat er in de Kunstplaats staat of hangt uit hun eigen archieven ter beschikking gesteld. 

Ook heeft Peter Schoemaker, die ieder festival op bijzonder wijze opende en ook natuurlijk niet bij het interview mocht ontbreken, een cd met oude filmopnames gemaakt die continu tijdens de tentoonstelling te zien is.

Nederlandse artiesten
Ben van Slooten: “Omdat wij echte blues liefhebbers zijn, gingen wij vaak naar festivals in Nederland en België. Hier traden eigenlijk alleen maar Amerikaanse blues artiesten op. Toen wij weer eens vanuit België naar huis reden, zeiden wij tegen elkaar dat er ongetwijfeld ook zeer goede blueszangers in Nederland moesten zijn. Dus besloten wij om een festival te organiseren met uitsluitend Nederlandse blues artiesten.”

“Dit was in december van 1988. Al brainstormend hoe dit er dan uit moest gaan zien merkte Hein op: ‘Dit gaan we regelen’. Binnen de kortste tijd waren er afspraken gemaakt met Harm Wolthuis van Het Dak en waren de artiesten gecontracteerd.” 

En hiermee begon de geschiedenis van het Leerdamse Blues festival, want in maart 1989 werd in Het Dak voor het eerst het Leerdamse Blues festival gehouden. In 2014 de laatste. In 2018 hebben de twee nog een Bluesreünie georganiseerd. Met veel plezier kijken ze terug op de samenwerking met Oscar Benton en de andere artiesten. 

Hein Derksen, destijds eigenaar van het muziekcafé de Souffleur, merkt lachend op: “Voordat wij een band contracteerden, moesten zij wel eerst een try-out geven in de Souffleur. Wij wilden live horen hoe hun muziek klonk.”

Amerikaans
Vanaf het begin liep het storm en waren de toegangskaartjes ieder jaar weer binnen een mum van tijd uitverkocht. In de beginjaren traden echt alleen Nederlandse blues artiesten op. Later kwamen er bands uit Europa en de USA.

Omdat de Blues oorspronkelijk uit de USA komt kregen de zalen van het Dak en Berenschot tijdens het festival een Amerikaans naam en traden de muzikanten op in de Chicagozaal, St. Louiszaal en de Memphiszaal.

De overzichtstentoonstelling ‘Nothing But The Blues’ is tot eind augustus te bezoeken van donderdag tot zaterdag van 11.00 tot 16.30 uur. De toegang is gratis. De Kunstplaats Vijfheerenlanden is te vinden aan de Markt 7 in Leerdam.

Mimi van Rossem,
Freelance-redacteur Het Kontakt Leerdam en Het Kontakt Vianen
Volg @HerminevanRosse op twitter >
CustomHtml_2
 

Agenda

Organiseert u een evenement?
Laat het ons weten!

Klik hier